Sarajevo
0

FOTO / Sjećanje na ubijene Nihadu, Velidu, Senada, Almira, Sanjina, Sinanudina i Belmu

FENA
Učenjem Fatihe i odavanjem počasti danas je u Sarajevu obilježena 17. godišnjica od stradanja sedmero djece koja su ubijena od granate ispaljene s agresorskih položaja.
"Ovo je jedan u nizu teških zločina nad djecom Sarajeva koji potvrđuje da se radilo o sistemskom i planiranom ubistvu djece čak i ispred njihovih vrata", kazao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva "92-95. godina".

Dodao je da su se ubijanja djece događala i kad nije bilo borbenih dejstava i u vrijeme kada su djeca izlazila iz kuća da se igraju.

Ponovio je da je Monografija o ubijenoj djeci Sarajeva odštampana u saradnji s Institutom za istraživanje zločina i u septembru bi se trebala naći u prodaji.

"Ova monografija poslužit će kao dokazni materijal za istraživanje zločina nad ubijenom djecom Sarajeva", kazao je Grabovica.

Rahima Poturić, majka ubijenog Almira, koji je tada imao 15 godina, a ubijen je dok je s prijateljem igrao šah u 20.45 sati, ogorčena je činjenicom da ni do danas niko za ove zločine nije odgovarao.

Prisutnima se uime delegacije KS-a obratio v.d. sekretara Ministarstva saobraćaja KS Dževad Kajan rekavši da i nakon ovih zločina ne treba učiti nikoga da mrzi nego istini i vjerodostojnosti slobode.

Najmlađa žrtva Sanjin Rustempašić imao je tada samo pet godina.

Tog tragičnog dana ubijeni su Nihada Ćatić (1977.), Velida Muftić (1971.) , Senad Pliska (1979.), Almir Poturić (1978.), Sanjin Rustempašić (1988.), Sinanudin Šećerović(1975.) i Belma Zijadić(1982.).

Cvijeće su još položili delegacija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata KS-a kao i delegacija Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva "92-95. godina".