Korićanske stijene
0

Sjećanje na strijeljane i zapaljene civile

Sarajevo-x.com
Na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić, i ovog 21. augusta žrtve će ponovo stati na liticu i pogledati u nepreglednu kotlinu i guste šume. Čut će žubor vode i ponovo se sjetiti dana kada su zajedno sa onima kojih više nema stajali na tom mjestu i iščekivali smrt.

Svi će poželjeti još ovaj put da se u nekoj od bijelih vreća sa posmrtnim ostacima pronađenim na stijenama i nedaleko od njih nađu kosti nestalih članova porodica.

Više od 1.200 civila koji su konvojem vođeni na razmjenu u Travnik prošli su putem preko Korićanskih stijena 21. augusta 1992. godine. Pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije izdvojili su oko 200 muškaraca Bošnjaka i Hrvata iz tog konvoja koje su potom sproveli do provalije i strijeljali.

Od ukupnog broja ubijenih civila, 12 je preživjelo strijeljanje. Nakon 17 godina pronađeni su posmrtni ostaci njih 56.

"Na prvi pogled ta grobnica izgleda kao da nije izmještana, da je primarna, ali smo našli spaljivanja. Tu su ih polili benzinom i zapalili. Donosimo nekih 15-ak vreća sa zemljom, granjem, te dijelovima košćica koje nisu izgorjele“, objašnjava Amor Mašović, član kolegija Instituta za traženje nestalih osoba BiH, koji radi na istraživanju grobnice na Korićanskim stijenama..

Civili koji su izvedeni na strijeljanje ubijeni su iz pištolja i automatskog oružja, da bi potom s vrha litice pripadnici SJB Prijedor bacali bombe na ubijene i ranjene koji su ležali u provaliji.

Sulejman Kahrimanović je jedan od 12 muškaraca koji su preživjeli strijeljanje, ali je taj dan izgubio sina Mehmeda kojeg i danas traži.

"Kad su sve pregledali i pokupili šta je u koga bilo rekli su: "Po krakom postupku, pali!" Njih je bilo jedno sedam do osam iza nas. Stajao sam u drugom redu i odmah se bacio u provaliju, bez razmišljanja. Metak me okrznuo na glavi, ali to nije bilo opasno", prisjetio se Kahrimanović.

Za zločine počinjene na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine pred Sudom BiH krivicu je priznao Damir Ivanković, bivši pripadnik SJB Prijedor. U julu 2009. godine osuđen je na 14 godina zatvora.

Darko Mrđa je također priznao krivicu pred Haaškim tribunalom zbog učešća u strijeljanju civila na Korićanskim stijenama. Ovaj bivši pripadnik interventnog voda osuđen je na 17 godina zatvora.

Pred Sudom BiH optuženo je još devet osoba za isti zločin.

Na mjestu strijeljanja ni danas nema spomen obilježja, piše BIRN - Justice Report.