BiH
513

Sjećanje na prijedorske žrtve i u Melbournu: Bijele trake oko ruku nosili i Australci

Klix.ba
U spomen na žrtve genocida nad Bošnjacima i Hrvatima, koji se 1992. godine dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane, Vijeće BiH organizacija Australije, u saradnji sa Udruženjem Prijedorčana, organiziralo je 31. maja obilježavanje Dana bijelih traka u centru Melbourna.

Ovaj performans je prisjećanje na žrtve općine Prijedor, civile koji su mučeni, ponižavani i ubijani zbog pripadanja drugim vjerskim grupama. Tom prilikom 18 dječaka i djevojčica iz Melbourna, kojima su u Prijedoru ubijeni mnogobrojni članovi porodice, predstavili su se na engleskom jeziku punim imenom i prezimenom, saopštivši koliko je kome od njih ubijeno najbližih članova porodice tokom genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru.

Senada Tatarević, kćerka Have Tatarević, majke iz Zecova kod Prijedora, kojoj su u julu 1992.godine, srpske snage ubile muža i šest sinova, obratila se skupu riječima:

”Moja majka Hava vam šalje poruku da sada kada je pronašla moju braću i oca može mirno umrijeti jer zna da će naši najmiliji imati svoj mezar i nišan sa imenom i prezimenom jer to je jedina njena preostala želja”.

Senada Softić-Telalović ispred Organiziconog odbora napominje da danas, 19. godina nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, vlasti Republike Srpske još uvijek ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje.

"Manifestacijom Dan bijelih traka Vijeće BiH organizacija Australije pridružuje se kampanji čiji je cilj ukazati na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okoline. Danas je preko 5.000 ljudi saznalo istinu o počinjenom genocidu u Prijedoru, na taj način što su u centru Melbourna dobili preko 3.000 brošura na engleskom jeziku u kojoj su pisale sve pojedinosti vezane za genocide u Prijedoru, a na velikom ekranu iznad grada Melbourna, sve vrijeme emitovani su slajdovi sa relevantnim činjenicama o genocide u Prijedoru. Posebno je bilo dirljivo i to da su Australci prilazili, tražili dodatne informacije, a neki od njih svezali su i bijelu traku oko ruke. U svemu ovome, najveća pobjeda danas bilo je učešće i prisustvo mladih koji su dominirali na obilježavanju Dana bijelih traka", rekla je Softić-Telalović.

Današnjim događajem australska bh. dijaspora pridružila dosadašnjim zahtjevima međunarodnih i bh. nevladinih organizacija i udruženja da gradonačelnik Prijedora Marko Pavić prizna pravo žrtava na istinu i preduzme hitne korake kako bi se osigurala dozvola za izgradnju jedinstvenog spomen obilježja za preko 3.000 ubijenih Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru.

"Također, podržali smo i zahtjev roditelja ubijene djece općine Prijedor da se u centralnoj gradskoj zoni podigne spomenik sa imenima 102 djeteta ubijena ili nestala u periodu 1992.-1995. na području prijedorske općine. To je jedinstvena prilika da aktuelni prijedorski gradonačelnik, kao i cijeli njegov tim, dokaže da se ne slaže sa onim što su na ovom području učinili pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske, a što je u haškoj optužnici protiv Radovana Karadžića, predsjednika Republike Srpske, i generala Ratka Mladića, komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, okvalifikovano kao najteži oblik zločina - zločin genocida", dodala je Softić-Telalović.

U sklopu obilježavanja Dana bijelih traka u Melbournu premijerno je prikazan i dokumentarni film autora Avde Huseinovića pod nazivom “Prijedorska polja smrti”. Novo Huseinovićevo dokumentarno ostvarenje snimljeno je u organizaciji australske dijaspore pod pokroviteljstvom Vijeća BiH organizacija Australije.

Zbog velikog interesovanja, održane su dvije projekcije, na kojima je bilo prisutno oko 1.000 posjetilaca.