Godišnjica masakra
0

Sjećanje na osam Sarajlija poginulih u ulici Isovića sokak

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Delegacije Kantona Sarajevo (KS) i Grada Sarajeva položile su danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Isovića sokak kod broja 23.

Na tom mjestu prije 19 godina, granatom ispaljenom s agresorskih položaja, ubijeno je osam Sarajlija, od kojih dvoje djece, a 19 ih je ranjeno, dok su čekali u redu za vodu.

"Okupli smo se ovdje na mjestu strašnog zločina da se sjetimo naših sugrađana - nevinih žrtava, kako bi se sačuvali od zaborava, jer zaborav je grijeh, zaborav je saučešće u zločinu", kazala je Narcisa Seferović, stručna savjetnica u Ministarstvu pravde i uprave KS-a, podsjećajući na brojna druga mjesta masakra civila u opkoljenom Sarajevu.

U Isovića sokaku u blizini Sarajevske pivare poginuli su Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo, Aferdita Sadikaj i Jasna Šarić.

Na mjestu pogibije danas su se okupile porodice žrtava i prijatelji, te predstavnici udruženja civilnih žrtava rata koji su odali počast stradalima, uz poruku da će građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine ostati ustrajni u čuvanju sjećanja na nevine civilne žrtve i osudi onih koji šire mržnju i netoleranciju.