BiH
11

Sjećanje na građane ubijene u Geteovoj ulici na Alipašinom Polju

Klix.ba
Delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., predstavnici boračkih udruženja, Savjeta Mjesne zajednice, porodice i prijatelji ubijenih, obilježili su danas godišnjicu stradanja građana u ulici Geteova kod broja 4 na Alipašinom Polju.

Položeno je cvijeće na spomen-ploču i odata počast nevino stradalim sugrađanima. Na današnji dan 1995. godine, granata ispaljena s agresorskih položaja usmrtila je Elvira Ahmovića, Nijaza Bajramovića i članove tročlane porodice Đorem, supružnike Henu i Božu i njihovu petogodišnju kćerku Magdalenu.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. kazao je da je agresor, prije 20. godina, u C fazi Alipašinog Polja ubio pet nevinih građana, od kojih dvoje djece.

"Ovo je samo jedan u nizu mnogobrojnih zločina, koji su se dogodili tokom opsade Sarajeva, a za koje niko nije procesuiran. Ovo je težak trenutak za sve nas i najmanje što danas možemo učiniti jeste obilježiti godišnjicu njihovog stradanja i odati im dužnu počast. Na ovaj način čuvamo istinu od zaborava, kako se nikada ovakvo zlo više ne bi ponovilo“ kazao je Grabovica.

Dodao je da ovaj zločin pokazuje da zločinci nisu birali žrtve.

"Zbog toga ih nikada ne smijemo zaboraviti. Ni zbog budućih generacija ne smijemo prestati obilježavati godišnjice stradanja nevinih civila kako bi se istina sačuvala", istakao je Grabovica.