BiH
1

Sjećanje na dan kad se Bosanska Krupa odbranila od agresije

FENA
Bosanska Krupa
Bosanska Krupa
Povodom 20 godina od osnivanja Armije Republike BiH (ARBIH) i 20 godina od napada na Bosansku Krupu, sinoć je održana javna tribina pod nazivom "21. 4. - Dan napada na Bosansku Krupu".

Skupu su prisustvovali predstavnici javnog i političkog života Unsko-sanskog kantona (USK) i Bosanske Krupe, starješine ratnog sastava 5. korpusa ARBiH, te delegacija hrvatskog grada Čakovca predvođena gradonačelnikom Brankom Šalamonom.

Uvodničar je bio Senad Saračević, koji je podsjetio na značaj dana, kada su Krupljani pružili otpor agresoru i pokvarili njegove namjere da brzo okupira cijelu općinu Bosanska Krupa i zarobi stanovnike.

Općinski načelnik Armin Halitović kazao je da taj datum budi gorke uspomene, ali da je to dan, na šta se u budućnosti mora ukazivati, kada su namjere agresora osujećene i da je zahvaljujući pruženom otporu tog dana spašen veliki broj stanovnika Bosanske Krupe.

General Fadil Hasanagić govorio je o operativno taktičkom razvoju JNA u tadašnjoj SR BiH i Bihaćkom okrugu, a o velikosrpskim planovima na teritoriji Bosanske Krupe općine govorio je Mujo Begić. Po prvi put javno je prezentirao i zabilješke, koje je vodio jedan od ideologa podjele Bosanske Krupe Miroslav Vještica.

"One datiraju još od 1. septembra 1990. godine i iz njih se vidi da je već tada postojala jasna direktiva srpskom stanovništvu šta da uradi da bi se protjeralo nesrpsko stanovništvo s desne obale Une", kazao je Begić.

O događajima 21. aprila 1992. godine u Bosanskoj Krupi govorio je ratni komandant 511. Slavne brigade Husnija Avdagić, nakon čega je uslijedilo obraćanje predsjedavajućeg Skupštine USK-a, Huseina Rošića.

On je kao predsjednik Odbora za obilježavanje 20. godina od formiranja ARBiH naglasio da je njihova odluka da se obilježavanje završi javnom tribinom u Bosanskoj Krupi bila dobra, jer je tu sve i počelo, a što se zapravo može smatrati i početkom agresije na tadašnji Bihaćki okrug.

Dan otpora agresiji obilježili su i košarkaši KK Bratstva prijateljskom utakmicom sa članovima KK Čakovec.

Održan je i koncert horova iz Čakovca i Bosanske Krupe, koji je bio svojevrsno veče sjećanja na pruženi otpor.