BiH
1.5k

Sjećanje na bh. glumca: Danas bi Žan Marolt napunio 50 godina

Piše: L. Č.
Žan Marolt bio je proslavljeni i nagrađivani bh. teatarski i filmski glumac.

Marolt je rođen u Sarajevu 25. septembra 1964. godine. Završio je sarajevsku Drugu gimnaziju, nakon koje je upisao Elektrotehnički fakultet. Ipak, ideja o bavljenju glumom, koja mu se javila po završetku srednje škole, prevagnula je. Napustio je elektrotehniku i upisao Akademiju scenskih umjetnosti. Diplomirao je 1989. godine, nakon čega je, tražeći stalni pozorišni angažman, najviše vremena provodio na televiziji uz koju je bio vezan.

Manje je poznato da se u mladosti Marolt bavio sportom, te da je kao mlađi junior bio prvak BiH i treći u Jugoslaviji u disciplini bacanje kladiva. Nakon što je u trećem razredu gimnazije povrijedio leđa, njegova sportska karijera je završena.

Stalni član Kamernog teatra 55 postao je 1992. godine. U Kamernom teatru 55, a je ostvario brojne uloge u predstavama kao što su "Buba u uhu", "Umri muški", "Kidaj od svoje žene", "Ujak Vanja" i dr.

Do svoje smrti glumio je u više od 30 predstava, a bio je aktivan i na scenama Sarajevskog ratnog teatra i Narodnog pozorišta, a značajan je i njegov doprinos razvoju dječijeg programa na bh. televizijama.

Žan Marolt je bio jedno od omiljenih lica bh. filmske industrije, a ostvario je osam zapaženih uloga u filmovima kao što su "Inat", "Tunel", "Mliječni put" i drugi. Prvu TV ulogu ostvario je u filmu "Inat" Faruka Sokolovića 1988. godine. Tu su i uloge u filmovima poput "Lov u Bosni" američkog reditelja i scenariste Richarda Shepharda, te "Nema problema" Talijana Giancarla Bocchija.

Godine 1997. je za ulogu u TV filmu "Elvis" osvojio nagradu za najbolju glavnu ulogu, dok je u francuskom gradu Anžeru proglašen i najboljim mladim glumcem Evrope.

Gledatelji u BiH i inozemstvu Marolta pamte i po ulogama u filmu "Dobro uštimani mrtvaci", ali i domaćim humorističkim serijama koje su stekle regionalnu popularnost, poput "Lud, zbunjen, normalan" i "Viza za budućnost".

Kritičar Vojislav Vujanović za Marolta je izjavio kako je glumac specifičnog senzibiliteta, koji se ne da porediti i predstavlja beskrajnu dragocjenost za bosanskohercegovački teatar, dok je scenarista serije "Lud, zbunjen, normalan", Feđa Isović, naveo kako su svi sati provedeni sa Maroltom bili posebni, puni humora i smijeha... Privatno je bio onakav kakav je bio i u profesiji - odgovoran, duhovit, neko ko je znao gajiti i čuvati prijateljstvo. I posljednjih dana svog života nije posustajao i šalio se.

Preminuo je 11. jula 2009. godine, nakon duge i teške bolesti. Sahranjen je na sarajevskom gradskom groblju Bare.