BiH
0

Sjećanje na Adija Lukovca

Sarajevo-x.com
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo danas je, povodom obilježavanja druge godišnjice smrti, položila cvijeće na mezar Adija Lukovca, pionira elektronske muzike u Bosni i Hercegovini.

"Naša je obaveza i dužnost svake godine sjetiti se najorginalnijeg sarajevskog muzičara, koji je svojim kratkim, ali izuzetno značajnim muzičkim stvaralaštvom zadužio sve nas, a novim pokoljenjima ostavio mogućnost da na mjestu gdje je on stao nastave prezentovati Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo u svijetu moderne elektronske muzičke scene“, istakla je Hatidža Rašić, koja je predvodila delegaciju Ministarstva kulture i sporta KS.

Adi Lukovac bio je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije tri muzičke nagrade "Davorin“. Njegova muzika bila je obogaćena etno motivima, kao što su zvukovi saza i napjevi. Na bosanskohercegovačkoj muzičkoj sceni djelovao je sa grupom "Ornamenti“, sa kojima je i pokrenuo novi muzički pravac, nazvan "Past War Sound“. Izdao je dva albuma "Pomjeranja“ i "Fluid“.

Sarađivao je sa mnogim bosanskohercegovačkim muzičarima. Tu prije dvega treba pomenuti doajenku bosanskohercegovačke sevdalinke Eminu Zečaj, te Dinu Merlina, kojem je producirao album "Sredinom“. Bio je autor i muzike za predstavu "Tvrđava“ i muzike za film Dine Mustafića "Remake“.