BiH
0

Sjećanje na 47 ubijenih u Bioči

FENA
Manifestacija "Bioča 2013" održana je danas u znak sjećanja na 47 stanovnika ovog ilijaškog naselja koje su u maju 1992. godine svirepo ubili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Neki od njih su ubijeni na pragu svojih domova, a ostali zarobljeni i odvedeni u logore, odakle su bili odvođeni u živi štit, a potom im se izgubio svaki trag. Posmrtni ostaci 22 stanovnika Bioče pronađeni su prije nekoliko godina u masovnoj grobnici na brdu Žerovanj kod Ilijaša.

Organizator ove manifestacije Muhamed Handžić, čiji je brat također ubijen u Bioči, tom prilikom je rekao da je u ovom selu prije rata živjela 51 porodica, a da je ubijeno 47 stanovnika, što znači da je skoro iz svake porodice stradala po jedna osoba.

"Nažalost, neki su zaboravili stradalnike i danas nisu sa nama. Ovdje u prvom redu mislim na političare i naše vijećnike, koji u Bioču dolaze samo na predizborne skupove, na zvaničnike Kantona Sarajevo koji su pozvani, te na predstavnike mnogobrojnih boračkih organizacija, koji očito ne misle da im je dužnost odati počast nevino ubijenim komšijama", rekao je Handžić.

Zanimljivo je da su od 25 općinskih vijećnika ovom skupu prisustvovala samo četiri.

Handžić je tom prilikom iznio i poražavajući podatak da od 400 stanovnika koji danas žive u Bioči, samo četvoro ima stalno zaposlenje.

U sklopu manifestacije okupljeni su obišli spomen-obilježja i mjesta stradanja i odali počast žrtvama. U Bioči će uskoro početi izgradnja centralnog spomen- obilježja, javio je Radio Ilijaš.