"Žena - žrtva rata"
0

Sjećanje na 18. godišnjicu genocida u Višegradu

FENA
Foto: Višegrad24.info
Foto: Višegrad24.info
Udruženje "Žena - žrtva rata" podsjeća javnost na 18. godišnjicu genocida u Višegradu.

"Dužni smo se sjetiti onih kojih više nema u Višegradu, dužni smo odlučiti da će Višegrad sutra opet postati dom Bošnjaka, kakav je bio kroz stoljeća, poručile su članice ovog udruženja u povodu 15. aprila 1992., kada je Užički korpus pod komandom pukovnika Dragoljuba Ojdanića s vojnim formacijama iz Srbije i Crne Gore, "Arkanovcima" i "Belim orlovima", ušao u Višegrad i uspostavio kontrolu nad lokalnim institucijama", stoji u saopštenju ovog udruženja.

Udruženje "Žena - žrtva rata" navodi u saopćenju da je "Ojdanić, sa svojom hordom, zarobio više od 5.000 hiljada Bošnjaka", da je "tada u Višegrad ušla i ratna zločinka Biljana Plavšić, glumeći mirotvorca", te da su "19. maja 1992. te iste horde bivše JNA skinule s kapa petokrake, natukle kokarde i započele genocid (odvođenje, ubijanje, silovanje, zlostavljanje i spaljivanje živih Bošnjaka Višegrada), a mnoga tijela su bacana u rijeku Drinu".

Posljedica agresije i genocida je oko 3.000 ubijenih Bošnjaka Višegrada i jedan Hrvat, među kojima je 121 malodobno dijete i oko 600 žena, dok su desetine djevojčica, djevojaka i žena seksualno zlostavljane i silovane, a mnoge od njih su i ubijene.

Udruženje podsjeća i na veliki broj potpuno spaljenih i porušenih naselja i sela, džamija i vjerskih objekata, svega onoga što podsjeća na "nesrpski narod".

Drina je danima tekla krvava. Tako se vršio genocid u srcu Evrope, pred očima cijelog svijeta, navedeno je u saopćenju Udruženja "Žena - žrtva rata".