BiH
0

Sjećanje na 18.889 osoba stradalih tokom 1.479 dana opsade Sarajeva

FENA
Zajedničkom komemorativnom sjednicom Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Trnovo i Vogošća danas je u Narodnom pozorištu obilježen "Dan sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992. do 1995. godina".

Komemorativna sjednica započela je intoniranjem himne i učenjem Fatihe i minutom šutnje za sve stradale tokom opsade Sarajeva.

Prigodnim govorom prisutnima se obratio prof. dr. Smail Čekić. Naglasio je da su historijska istina i vrijednosti sjećanja na masakr na Markalama i fašističko divljanje po tekovinama ljudskog društva, civilizacije, po nezavisnosti i suverenitetu RBiH po nacionalnom, vjerskom, kulturnom i društvenom suživotu njenih građana lekcije iz naše prošlosti na kojima danas, sjećajući se žrtava opsade Sarajeva moramo graditi zajedničku budućnost.

Istaknuo je da je na današnji dan 1994. godine oko 12.30 sati s položaja Vojske Republike Srpske ispaljena minobacačka granata na tržnicu Markale koja je usmrtila 68, a teže i lakše ranila 142 civila.

"Rezultati istrage i eksperata međunarodne zajednice su dokazali, a potvrdio je i Haški tribunal, da je minobacačka granata 120 mm ispaljena s položaja Vojske RS-a", kazao je prof. dr. Čekić.

On je naglasio da je u opsadi Sarajeva 1.479 dana živjelo oko 340.000 stanovnika. Kako je kazao, opsada "i široka kampanja zločinačkog divljanja po civilima i civilnim objektima u Sarajevu nezapamćena je u historiji savremenog čovječanstva".

"Uništavanjem komunalne i druge infrastrukture, prekidom dovoda električne energije, snabdijevanja, blokadom javnog saobraćaja i drugih komunalnih službi stanovništvo Sarajeva je kontinuirano iznurivano. Civilno stanovništvo namjerno je gađano dok se bavilo egzistencijalnim poslovima ili se nalazilo na civilnim lokacijama", kazao je prof. dr. Čekić.

On je istaknuo da su istraživački Haškog tribunala procijenili da je u šest sarajevskih općina od aprila 1992. do decembra 1995. godine umrlo 18.889 osoba.

"Taj broj obuhvata četiri kategorije umrlih i to civile koji su umrli povezano s ratom, vojnike koji su umrli povezano s ratom, civile koji su umrli prirodnom smrću i njihova smrt nije povezana s ratom i civile čija se smrt ne može svrstati ni u kategoriju povezanu ni u kategoriju nepovezanu s ratom," kazao je.

Zajedničkoj komemorativnoj sjednici prisustvovao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, zamjenik federalnog premijera Gavrilo Grahovac, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, te ostali predstavnici svih nivoa vlasti, vjerski službenici i predstavnici raznih oblasti javnog života.

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na sve građane Sarajeva stradale tokom opsade ovog grada položeno je cvijeće na spomen-obilježje poginulima na pijaci Markale. Planirano je i polaganje cvijeća na mezarja "Kovači", "Stadion", kod Ali-pašine džamije, na spomen-obilježje kod Gradske tržnice i u ulici Ferhadija, te na groblju Lav, "Sveti Marko" i "Sveti Josip".