BiH
3

Sjećanje na 124 logoraša bačena u jamu kod Sanskog Mosta

FENA
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženja logoraša Sanski Most, Udruženje Prijedorčanki "Izvor" te Udruženje logoraša Kozarac danas će posjetiti spomen-obilježje na lokaciji jama "Hrastova glavica", koja se nalazi u blizini Sanskog Mosta.
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Na tom mjestu u augustu 1992. godine pripadnici srpskih formacija likvidirali su i u jamu duboku 25 metara bacili 124 logoraša, koji su prethodno dovedeni iz prijedorskih logora Omarska i Keraterm.

"Ekshumacija posmrtnih ostataka ubijenih logoraša obavljena je 1998. godine, pri čemu su, pored posmrtnih ostataka 124 logoraša, pronađeni i posmrtni ostaci dvije osobe nestale tokom Drugog svjetskog rata", kazao je Agenciji Fena predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Ona naglašava kako će Savez logoraša u BiH sa svojim članicama i u narednom periodu učiniti sve da se kaže istina, da se kaže šta se desilo, a učinit ćemo i veliki napor da se zlo, više nikada nikome u ovoj zemlji ne ponovi, kao što se desilo od 1992. do 1995. godine.

Predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most Nihad Ključanin kazao je Agenciji Fena kako je ovo obilježavanje 21. godišnjice stradanja logoraša logora Keraterm i Omarska koji su ubijeni na lokalitetu Hrastova glavica.

Ovaj datum se obilježava s ciljem da se taj zločin nikad ne zaboravi i da se zločinci otkriju i privedu pravdi.

"Mi s ovom i drugim komemoracijama poručujemo nadležnim institucijama da ubrzaju proces da zločinci konačno budu gdje im je mjesto, a to je iza rešetaka", kazao je Ključanin.

On je istakao kako će danas na spomen obilježju Hrastova glavica biti pročitana imena svih ubijenih, položeno cvijeće, večeras će biti obilježeno stradanje logoraša u Trnopolju, a sutra u Omarskoj. Savez logoraša u BiH organizira niz aktivnosti kojima se obilježava stradanje logoraša, s područja Prijedora i okolnih općina.

Sutra će biti organizirana komemoracija u znak sjećanja na stradanje logoraša u koncentracionom logoru "Omarska" u Prijedoru.

Obilježavanje 21. godišnjice zatvaranja logora smrti Omarska organiziraju Udruženje logoraša "Prijedor 92.", u suradnji s Udruženjem logoraša Kozarac i Savezom logoraša BiH.

Organizatori navode da se očekuje veliki broj bivših logoraša i članova njihovih porodica kako bi odali počast nevinim civilima, Bošnjacima i Hrvatima, koji su ubijeni u ovom logoru.

Pretpostavlja se da je kroz logor Omarska prošlo više od 3.000 logoraša, a 700 do 900 logoraša iz tog logora je ubijeno. Dio njih ubijen je na Korićanskim stijenama i Hrastovoj glavici, a dio je podlegao u samom logoru zbog svirepog ponašanja prema njima.