BiH
5

Sivro: Ministarstvo za obrazovanje KS je uštedjelo 6 miliona KM

Piše: A. B.
Saudin Sivro (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saudin Sivro (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro za Klix.ba je kazao da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS za dvanaest mjeseci uštedjelo šest miliona KM od čega planira nova ulaganja.

Do ušteda je, prema njegovim riječima, došlo na osnovu racionalizacije koju provodi Vlada KS od aprila prošle godine.

Sivro ističe da su već određena sredstva planirana u ovom budžetu za nova ulaganja koja će se finansirati od ušteda, a na prvom mjestu podrazumijevaju uvođenje elektronskih učionica u sve škole, čija će vrijednost biti blizu milion i 100.000 KM.

"Dodatno je data i saglasnost Javnoj ustanovi (JU) Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece 'Mjedenica', odnosno zapošljavanju stručnog kadra za njihov vrtić i stručno osoblje koje im je nedostajalo godinama. U budžetu za 2017. godinu smo tražili blizu 500.000 KM za usavršavanje stručnog nastavnog kadra u školama u KS kako bi se mogla provesti započeta reforma nastavnika i stručnih saradnika. Također smo najavili pregovore s Vladom KS na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem o poboljšanju ekonomsko-socijalnog statusa prosvjetnih radnika kako bismo ih stimulirali da imami produktivniji i bolji sistem", naglašava Sivro.

Ističe kako će zadovoljan i stimuliran nastavnik sigurno provesti kvalitetu reformu, a ukoliko nije zadovoljan ne može se očekivati puni efekat.

Ministar za obrazovanje za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović za naš portal je potvrdio kako su zabilježene određene uštede, odnosno da je ostvaren određeni suficit budžeta.