BiH
0

Sivić: Napuštamo rad komisije ukoliko se ne prihvate bošnjački prijedlozi

FENA
Članovi Komisije za simbole Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda neće učestvovati u njenom daljnjem radu ukoliko se ne prihvate njihovi prijedlozi da novi grb RS-a u sebi sadrži i bošnjačke simbole, prvenstveno ljiljan.

Odluku će donijeti na narednoj sjednici nakon što se donesu kriteriji i sadržaj samog grba RS-a.

"Ukoliko u tom grbu bude mjesta za simbole bošnjačkog naroda i ono što zastupamo, a to su ljiljani, mi ćemo učestvovati u radu, ako toga ne bude nećemo učestvovati", kazao je Šaban Sivić, član Komisije dodajući da bi u ovoj drugoj varijanti, najvjerovatnije, bilo pokrenuto i pitanje zaštite vitalnog nacionanog interesa od bošnjačkih delegata u Vijeću naroda na moguće rješenje novog grba.

Sivić je potvrdio da su bošnjački predstavnici najavljivali da neće učestvovati u radu Komisije za simbole, ali su iz kooperativnosti ostali na današnjoj sjednici bez učešća u njenom radu.

"Reagirao sam jedino kada su nekima zasmetali elementi grba BiH i ne znam zašto pravnicima i heraldičarima toliko može smetati jedan i najmanji detalj grba BiH, koji bi se našao u grbu RS-a. A niko ne objašnjava zašto se dio ili cijeli grb ili zastava Srbije nalazi u grbu RS-a", kazao je Sivić.

Drago Vidović, član Komisije iz reda hrvatskog naroda kazao je da se Hrvati u novom grbu RS-a trebaju da prepoznaju kroz historijsko naslijeđe, crveno-bijele kockice, koje se mogu kombinirati s još nekim simbolima.

Vidović je kazao da hrvatski narod neće praviti nikakvu prepreku da i druga dva naroda daju svoje historijske simbole u grbu RS-a.