NDC
0

Situacija u Srebrenici prividno mirna

FENA
Sigurnosna situacija u Srebrenici je prividno mirna. Podijeljenost te opštine je izuzetno izražena na etničkom principu i stanovnici izbjegavaju bilo kakve ozbiljne rasprave koje bi dotakle goruće probleme na međunacionalnom nivou. Dijalog između bošnjačkog i srpskog stanovništva se ostvaruje samo na inicijativu vanjskog faktora.

Ovo je za Fenu izjavila direktorica Nansen dijalog centra (NDC) Sarajevo Ljuljjeta Goranci Brkić, analizirajući rezultate rada ove organizacije koja je već nekoliko godina prisutna na ovom području radeći na uspostavi međuetničkog dijaloga i saradnje među lokalnim stanovništvom.

Međutim, kaže Goranci-Brkić, s obzirom na česte političke turbulencije NDC Sarajevo nailazi na niz problema i prepreka koje dolaze od lokalnih političkih moćnika.

  • Stoga je vrlo važno istaknuti da kao jedino tijelo koje se bavi ovom vrstom problematike, a u cilju obnove izuzetno devastiranih međuljudskih odnosa koji podrazumjeva kao konačan rezultat pomirenje, pozicija NDC Sarajevo je prilično nezavidna. Pomirenje građana bošnjačke i srpske nacionalnosti poslije strašnog sukoba i velikog broja žrtava je proces koji zahtjeva posvećenost, razumijevanje građana i njihovih problema, a samim tim i dugogodišnji angažman, rekla je ona.

Goranci-Brkić je kao posebno značajne izdvojila aktivnosti koje se rade s učenicima srednjoškolskog centra u Srebrenici, kao i spremnost, volju i želju lokalnih vjerskih dužnosnika, te stručnjaka iz Sarajeva koji su svojim angažmanom u ovim aktivnostima pomogli ovim mladim ljudima da prevaziđu određene nedoumice i popune neke praznine u znanju o religiji i kulturama njihovih komšija.

Nedavno hapšenje Radovana Karadžića u Srbiji prošlo je prilično mirno u Srebrenici, bez provokacija i incidenata, iako se očekivala reakcija pripadnika obje etničke grupe.

  • Interesatno je da su građani Srebrenice s priličnom dozom obzira prema pripadnicima druge nacije reagovali na ovaj događaj i komentirali ga, i to je prilično pozitivno jer upućuje na zaključak da se kod njih razvija svijest o tome da izazivanje i provociranje pripadnika druge etničke grupe ne vodi poboljšanju situacije na terenu, ocijenila je Goranci-Brkić.

Međutim, upozorava na "konstantno verbalno prepucavanje između bošnjačkih i srpskih lokalnih političara kada je riječ o dešavanjima u Srebrenici tokom rata", a pogotovo u vezi s genocidom 1995. godine.

  • Ovo na neki način ukazuje da je predizborna kampanja nezvanično već počela te da se koristi svaka prilika da se druga strana napadne i isprovocira, kazala je Goranci-Brkić, koja je dodala da incidenti i politička prepucavanja sigurno imaju uticaja na proces pomirenja na području Srebrenice.

Proces toplo-hladno, tj. periodi boljeg i lošijeg stanja direktno utiču na proces pomirenja. Činjenica je da svaki, pa i najmanji etnički incident, taj proces usporava do tačke zastoja. Prema njenim riječima glavni akteri ovakve situacije su lokalne vlasti "koje ne ulažu ni minimum napora da promijene stanje na terenu, da pokažu građanima da im je stalo do izgradnje mira i suživota".