Milorad Dodik
0

'Situacija u BiH je takva jer se njom bavi Doris Pack'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik smatra da ne stoje tvrdnje članice Evropskog parlamenta i predsjedateljice Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pack da RS blokira evropski put BiH.

Dodik je, komentarišući ocjene Doris Pack da je trenutno u BiH najgora situacija od Dejtona do danas, naveo da je to zato "što se BiH bavi upravo Doris Pack“.

Vjerovatno da se neko drugi bavio, dodao je, ne bi bilo "ovako teško“.

Govoreći o Rezoluciji Evropskog parlamenta u kojoj se ističe da BiH treba riješi pitanje državne imovine i početi razgovore s ustavnim promjenama, entitetski premijer je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da ta rezolucija nikog ne obavezuje.

“Rezolucija je nešto što nas ne obavezuje. Doris Pack ide sada ponovo u izbore u svojoj zemlji i potrebna joj je pažnja javnosti kako bi ponovo u svojoj zemlji bila birana za poslanika“, naveo je Dodik i dodao da joj je "BiH omiljena tema“.

Za pitanje državne imovine u BiH, Dodik je naveo da je ono riješeno i to Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, a da su to ponovo "izmislili stranci prije svega bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, koji je od toga napravio bauk“.

On tvrdi da "RS ne blokira evropski put BiH, nego oni koji žele da promijene Dejtonski sporazum i koji žele da Ustav BiH mijenjaju vanustavnim sredstvima i to tako što će nametati određena rješenja“.

Ističući da se RS ponaša u skladu s Dejtonskim sporazumom, on je naveo da taj bh.entitet ne želi da se zbog kršenja Dejtonskog sporazuma dođe u "pat poziciju“.

"Oni koji su tražili da treba provoditi duh Dejtona doveli su do blokade i to sigurno nije RS“, rekao je Dodik i dodao da „nema toga puta, pa bio on i evropski, koji bi mogao RS da dovede u poziciju da vitalni interes, koji ona ima i svoju ustavnu poziciju u BiH, žrtvuje za bilo šta, pa makar to bila i Evropska unija“.