BiH
3

Situacija u Banjoj Luci se poboljšava, vodostaj Vrbasa opada

Piše: M.R.
(Foto: Klix.ba)
Poslije još jedne besane noći za Banjalučane situacija je danas konačno malo povoljnija. Vodostaj rijeke Vrbas je smanjen i voda se povukla na mnogim mjestima.

Prema posljednjim informacijama vodostaj Vrbasa na području grada Banje Luke znatno je opao i u odnosu na prethodni dan manji je i do dva metra.

U Banjoj Luci se polako normalizuje saobraćaj na svim putnim pravcima i mostovima koji su bili zatvoreni. Rebrovački most koji je jučer bio ugrožen danas je i dalje zatvoren za saobraćaj, ali se voda znatno smanjila i nema opasnosti od daljeg izlijevanja.

Štete od nastalih poplava tek će se kasnije znati, ali zaključujući na osnovu onoga što se u gradu može vidjeti - biće velike. Dvorišta kuća i drugih objekata do kojih smo mogli doći danas u naseljima Lazarevo, Derviši i Zalužani puna su otpada koje je voda nanijela prethodnih dana. Uništene su i mnoge zalihe hrane, a na putu su vidljivi tragovi poplava koje su porušile saobraćajne znakove i oštetile puteve.

Kada je riječ o putnom pravcu Banja Luka- Gradiška on je danas prohodan autoputem, kao i sva priključenja sa sporednih ulica. Put Zalužani - Centar koji je juče bio zatvoren, danas je prohodan, ali se voda još nije sasvim povukla iz mnogih domaćinstava.

Građani naselja Lazarevo iz Ulice Branka Popovića, danas su u dvorištima utvrđuju nastalu štetu i čiste svoja dvorišta.

"Bila je ovo duga noć, ali konačno da dočekamo i to da se voda povuče. Cijeli donji sprat mi je bio poplavljen, pola namještaja uništeno, evo danas izbacujemo kantama ovo vode što je ostalo", rekla nam je Banjalučanka koja živi u Ulici Branka Popovića.

U Republici Srpskoj, pa tako i Banjoj Luci, očekuje se prestanak padavina. U toku noći padavine će prestati uz djelimično razvedravanje, a količina padavina koja je prognozirana za naredna 24 sata je od tri do deset litara po metru kvadratnom, potvrđeno je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.