Fadila Memišević
0

"Situacija Roma u BiH ja najlošija na području regiona"

FENA
Fadila Memišević
Fadila Memišević
Uz obilježavanje 8. aprila - Međunarodnog dana Roma, Društvo za ugrožene narode za BiH traži realizaciju presude Suda u Strazburu kako bi i Romi mogli biti birani u Predsjedništvo BiH.

U saopćenju se podsjeća da je prije 39 godina u Londonu održan Prvi međunarodni kongres Roma na kojem je usvojena Deklaracija o pravima Roma, kao što je jednakost pred zakonom, borba protiv rasizma i diskriminacije, pravo na vlastiti jezik, kulturu i tradiciju te dobivanje statusa nacionalne manjine.

Društvo za ugrožene narode za BiH sa žaljenjem konstatuje da se Deklaracija o pravima Roma ne samo ne primjenjuje nego je Dejtonskim ustavom ozakonjena diskriminacija nad ovom najvećom etničkom grupom koja u Ustavu BiH nije definirana kao nacionalna manjina.

„Na osnovu istraživanja naše organizacije koja se bori za ljudska prava a posebno za prava urogroženih manjina i religijskih zajednica aktuelna situacija Roma u BiH je najlošija na području cijelog regiona”, istakla je predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević.

Ona je dodala da 70 posto Roma ne mogu fizički opstati bez socijalne pomoći, koja je neredovna, 60 posto Roma u Bosni i Hercegovini su nepismeni, 90 posto Roma nemaju zdravstveno osiguranje, 80 posto Roma nemaju kvalifikacije ili izobrazbu.

Izbornim zakonom BiH Romima kao i ostalim manjinama je onemogućeno da budu birani u Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH. Presudom Suda u Strazburu ova diskriminacija bi trebala biti otklonjena.

„Zato uz obilježavanje Međunarodnog dana Roma od Parlamenta BiH tražimo hitnu realizaciju presude, a od Evropskog suda u Strazburu zahtijevamo sankcioniranje onih koji opstruiraju primjenu ove presude“, navodi se u saopćenju Društva za ugrožene narode za BiH.