BiH
0

Situacija po pitanju bruceloze zadovoljavajuća

FENA
Prema podacima Kriznog stožera za zarazne bolesti Hercegbosanske županije (HBŽ-a) od 1. 1. 2007. do 26. 9. 2007. godine na području HBŽ-a izvršena je dijagnostička pretraga na brucelozu 11,367 ovaca i koza, a neškodljivo je uklonjeno 275 zaraženih ovaca, rečeno je na današnjoj sjednici Kriznog stožera.

Krizni stožer smatra da je situacija po pitanju bruceloze na području Hercegbosanske županije zadovoljavajuća, osobito u odnosu na susjedne županije u kojima je proglašena epidemija, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

S obzirom da su u proteklih devet mjeseci na području Županije, prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, evidentirana tri slučaja oboljenja ljudi od bruceloze, zaključak je Kriznog stožera da se veterinari, farmeri i ljudi, koji su u stalnom kontaktu sa životinjama, testiraju na brucelozu.

Krizni stožer usvojio je i zaključak da se sredstava Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 45,600 maraka za dijagnostičke pretrage ovaca na brucelozu na području Hercegbosanske županije, raspodjele na temelju prošlogodišnjih kriterija, a da se za sljedeću godinu utvrde novi kriteriji raspodjele na temelju brojnog stanja stada.