BiH
0

Situacija na Trebinjskim brdima stabilnija, druga strana i dalje gori

SRNA
Požar u jednom dijelu Trebinjskih brda danas je u velikoj mjeri stavljen pod kontrolu, ali je i dalje aktivna kilometarska požarna linija na drugoj strani tog područja, dok je požar u Bijeloj Gori ugašen i kontroliše se.

Načelnik općinskog štaba Civilne zaštite Trebinje Mirko Ćurić kaže da je dvadesetak ljudi, koji su jutros prebačeni helikopterom na nepristupačni dio Grbeši–Trnovac na Trebinjskim brdima, uspjelo da sačuvaju liniju, te da je desetak vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite ostalo da kontroliše požarište i tokom noći.

Načelnik Regionalnog centra Civilne zaštite Radoslav Prelo kaže da je danas u pojedinim općinama Hercegovine bilo kritično, ali da je večeras situacija stabilnija, a požari ne prijete naseljenim mjestima.

Prema njegovim riječima, vatra koja se rasplamsala u rejonu Humčani, Kovačići, Presjeka, odbijena je tokom dana od kuća i pod kontrolom je.

Alarmantna situacija je na požarištu u Rujištima na području Istočnog Mostara odakle je zatražena pomoć susjednih općina, a u toku dana iz Mostara je stigao jedan broj ljudstva i cisterna vode.

Prelo kaže da će sutra zatražiti pomoć gatačkih vatrogasaca kako bi se požarište u tom dijelu stabilizovalo.

Na području Gacka, Bileće i Ljubinja požari su aktivni, ali se kontrolišu i nema opasnosti da bi mogli da se približe kućama.