BiH
0

Sistemski zakoni u Skupštini RS-a bez konsenzusa

FENA
Uoči sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će biti razmatran budžet, ekonomska politika te zakoni o penzijskom osiguranju i pravima boraca, ključna pitanja još nisu dogovorena.

Sidikati i poslodavci, nezadovoljni pooštravanjem uvjeta za odlazak u penziju, zatražili su od Vlade da izmijeni pojedina rješenja u zakonu o PIO, jer ni jedni ni drugi ne prihvataju 45 godina radnog staža za odlazak u penziju, kako je izvršna vlast u RS-u predvidjela ovim zakonom, kao i tzv.“penalizaciju“.

U boračkom zakonu sporna je i dalje osnovica kojom se obračunava borački dodatak i invalidnine.

Stoga, novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju u RS-u, te zakon o pravima boraca sutra ulaze u parlamentarnu raspravu, uz tvrdnje svih interesnih grupacija da će amandmanima pokušati izmijeniti sporne odredbe.

Iz resornog ministarstva naglašavaju da je usvajanje zakona o PIO neophodno da bi “zakrpile ogromne rupe” u tom sistemu, jer se penzije već duže vrijeme isplaćuju iz bankarskih kredita.

Poslanici će sutra razmatrati i Prijedlog zakona o doprinosima - po hitnom postupku, kojim će poljoprivrednici, pripravnici, volonteri, nezaposleni borci koji primaju pomoć, sveštenici, istaknuti sportisti, i učesnici omladinskih radnih akcija, honorarci, studenti i omladina koja za džeparac zarađuje putem zadruga i studentskih servisa, pripravnici pa i oni koji se, u potrazi za poslom, odluče za prekvalifikaciju…, ući u sistem obaveznika doprinosa.

I ovaj zakon predložen je radi spasavanja od kolapsa penzionog fonda u RS-u.

Entitetski budžet za narednu godinu, kao i ekonomska politika, nisu pretrpjeli bitnije promjene u odnosu na nacrte tih dokumenata.