Ivo Josipović
0

"Sistem koji je omogućio Komšićev izbor nije dobar"

FENA
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je kako možda sistem, koji je omogućio da iz redova hrvatskog naroda bude izabran Željko Komšić, a za kojeg nije glasovala većina hrvatskog naroda, nije dobar, ali da je kontraproduktivno sada raspravljati o tome.

"Sistem je takav, brojke pokazuju da je (Komšić) imao i hrvatskih glasova, iako je potpuno jasno da su stranke s tzv. hrvatskim predznakom i njihovi kandidati dobili više glasova. Sistem je takav i potpuno je kontraproduktivno i za BiH i za odnose u regiji sada lamentirati o tome. Treba raditi na ustavnim promjenama pa ćemo vidjeti ko će u nekom novom sistemu imati više uspjeha", rekao je i naglasio kako se njima mora osigurati jednakopravnost svih triju naroda u BiH.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, gostujući u emisiji Media servisa, kako postoje dobri izgledi da Papa Benedikt XVI. dođe u Hrvatsku i naglasio kako bi korist od njegova eventualnog dolaska za Hrvatsku bila neizmjerno veća od same političke ili ekonomske koristi.

Svoj posjet Vatikanu ocijenio iznimno uspjelim i kazao kako je papu Benedikta XVI. Zamolio da Vatikan nastavi sa podrškom koju pruža Hrvatskoj.

"Posebno u fazi kad treba uvjeriti europske zemlje da trebamo postati njen dio, da na neki način diplomatskim aktivnostima pomogne da se odluka prelomi i što prije uđemo u EU", dodao je.

Dodao je kako je Papi ponovio poziv da posjeti Hrvatsku i kazao kako postoje dobri izgledi da do njega dođe. Pritom je odgovorio, kako je rekao, na pitanja koja je kroz komunikaciju putem Facebooka dobio, a vezano je uz to treba li Hrvatskoj takav trošak u ovako izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji.

"Dolazak svakog državnika košta, međutim korist koju Hrvatska od toga ima je neizmjerno veća i od političke i od ekonomske koristi. Jer, ako Hrvatska doista i kroz saradnju sa Svetom stolicom što prije uđe u EU i iskoristi proračunske mogućnosti koje se nude, u krajnjoj liniji ćemo puno više profitirati nego što košta bilo čiji posjet. Prema tome, ja zaista podržavam taj dolazak, radit ću na tome i bit ću vrlo sretan i zadovoljan ako Papa 2011. dođe u Hrvatsku", rekao je Josipović.

Odgovarajući na pitanje novinara kazao je kako je Hrvatska zrela prihvatiti presudu generalima osuđenima u Haagu, kakva god ona bila. "Kakva god bila bit će onih koji jesu ili nisu zadovoljni, ali Hrvatska je odavno zemlja koja može podnijeti svaku odluku suda bez obzira na pojedinačno, ili manje ili više rašireno nezadovoljstvo", rekao je.