BiH
0

Šišić traži povećanje budžetske stavke za demobilizirane borce

FENA
Tokom današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u na kojoj je u toku poslanička rasprava o rebalansu ovogodišnjeg federalnog budžeta, predsjednik Saveza demobiliziranih boraca Mehmed Šišić negodovao je što je Vlada predvidjela rebalansom umanjenje od 40 miliona KM u budžetskoj stavci za demobilizirane borce.

Šišić traži da Vlada zadrži taj iznos i doda još 50 miliona KM za ovu stavku.

Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević obrazložio je novinarima da je do takvog umanjenja stavke došlo jer nije iskorišćeno planiranih 50 miliona KM za prijevremeno penzionisanje demobiliziranih boraca, pa je novac preusmjeren u stavku za neratne invalide. Stavka neratnim invalidima povećana je inače za 74 miliona, a ratnim vojnim invalidima za 24 miliona KM.

  • Ukupni grant za demobilizirane borce planiran je od 80 miliona KM, od toga 20 milona za redovne naknade, a 50 miliona za prijevremeno penzionisanje.

Za tih 50 miliona javio se veoma mali broj zaintersiranih boraca jer su čekali drugu, povoljniju uredbu, računajući da će im penzije prema toj uredbi biti veće, kazao je novinarima ministar Jelečević, odbijajući mogućnost da je riječ o Vladinoj nebrizi prema demobiliziranim borcima.

Vlada je u predloženom rebalansu navela da je jedan od njenih prioriteta za rebalansiranje ovogodišnjeg budžeta upravo boračka zaštita i zaštita građana u socijalnom sektoru.

Rebalansom je predviđeno povećanje ovogodišnjeg budžeta za 140 miliona KM i to na osnovu povećanja dosadašnjih prihoda. Novi predloženi iznos je 1.575.716.529, a dosadašnji 1.435.644.600 KM.

Premijer FBiH najavio je još jedan rebalans budžeta do kraja godine.

U radu Predstavničkog doma u toku je pauza da bi se Federalna vlada izjasnila o većem broju amandamana podnijetih tokom današnje rasprave.

Najveći broj amandmanskih interevencija na rebalans budžeta odnosi se na zahtjeve za povećanje iznosa za zdravstveni sektor te za demobilizirane borce.