BiH
0

Šišić: Demobilizirani borci nezadovoljni odobrenim rebalansom budžeta

FENA
Demobilizirani borci u Federaciji nezadovoljni su rebalansom ovogodišnjeg budžeta Federacije koji je predložila Federalna vlada, a odobrila oba doma Parlamenta FBiH.

Predsjednik Saveza demobiliziranih boraca odbrambeno/oslobodilačkog rata 1992./1995. Mehmed Šišić danas je na sjednici Doma naroda Parlamenta u FBiH, na kojoj je, kao i proteklog petka u Predstavničkom domu, odobren rebalans, ponovno kritikovao Vladu što je rebalansom umanjila za 40 miliona KM budžetsku stavku namijenjenu demobiliziranim borcima, odnosno što je za ove namjene predvidjela samo 10 od 50 miliona KM, koliko je, prema Šišićevim riječima, obećavano borcima.

Vladino obrazloženje je da 40 miliona za redovne mjesečne naknade koje borcima, prema odgovarajućem zakonu, pripadaju dok su nezaposleni, treba da osiguraju kantoni kao suimplementatori spomenutog zakona, a da je spomenutih 10 miliona ona osigurala da bi ispoštovala zakonsku obavezu izdvajanja za potrebe penzionisanja ove populacije.

Mehmed Šišić je, pak, kazao da do kraja godine većina kantona neće imati dovoljno novca za naknade predviđene zakonom borcima dok su nezaposleni. Dodao je da će sigurno biti masovnih boračkih protesta u Federaciji ako problem ne bude riješen.

Ukupni iznos federalnog budžeta rebalansom je uvećan za 150 miliona KM, pa budžet sada iznosi 1.586.018.529 KM.