BiH
0

Širom Njemačke obilježit će se godišnjica genocida u Srebrenici

FENA
Povodom 12. godišnjice genocida u Srebrenici, Udruženje mladih iz BiH - Avangarda BiH e.V., će u saradnji sa medijskom kompanijom Infoscreen realizirati projekat kojim će se javnost podsjetiti na najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, saopćeno je iz Avangarda BiH.e.V.

U okviru ovogodišnjeg projekta u trajanju od tri dana, 10., 11. i 12. jula, svakim danom od 6.30 do 24.00 sata periodično će biti projecirane dvije animacije na sveukupno 230 monitora Infoscreen-a u 19 njemačkih gradova. Na spotovima će posebno biti istaknuta internet stranica www.dontforget-srebrenica.de, koja sadrži pregled i historijat ovog genocida na njemačkom jeziku.

Dvije zasebne animacije će podsjetiti gledaoce na genocid u Srebrenici, te posebno na činjenicu da ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek nisu lišeni slobode.

"Ovim putem Avangarda BiH e.V. najoštrije osuđuje genocid nad građanima BiH zbog njihove vjerske pripadnosti, koji je počinjen od srpskih vojnih snaga. Ovaj zločin je nadmašio sva druga zbivanja u Evropi u novije vrijeme. Ogorčeni smo što nakon hapšenja ratnog zločinca Slobodana Miloševića, Karadžić i Mladić još nisu uhapšeni i što politika čitavog svijeta ne pokazuje iskrenu volju da obavi svoju dužnost. Ovogodišnju odluku Haškog suda u procesu BiH protiv Srbije i Crne Gore ne želimo komentirati, smatrajući je djelimično kontradiktornom i donesenom bez korištenja svih dokaznih materijala po ovom pitanju. Smatramo da se svi građani Bosne i Hercegovine, kao i cijela Evropa moraju suočiti sa ovim zločinom i da 'Srebrenica' mora postati simbol, koji poziva na borbu protiv nacionalizma i fašizma, koji je ponovo došao do izražaja u agresiji na Republiku BiH 1992.-1995. Naš primarni cilj jeste da podsjetimo na žrtve i poslijedice ovog zločina. Dugotrajni cilj svima nama mora biti da ne dozvolimo zaborav u namjeri da se nasilje i zlo u Bosni i Hercegovini, na Balkanu niti bilo gdje drugo, nikome ne ponovi", riječi su Mirze Čardaklije potpredsjednika Avangarda BiH e.V.