BiH
0

Široki Brijeg: Otkriven spomenik Gojku Šušku

FENA
U sklopu manifestacije "Svibanjska sjećanja 2008.", danas je u središtu Širokog Brijega otkriven spomenik bivšem ministru obrane Republike Hrvatske Gojku Šušku.

Spomenik su svečano otkrili predsjednici širokobrijeških udruga proisteklih iz Domovinskog rata Tomislav Čerkez (UDVDR), Gojko Šakota (Udruga obitelji poginulih branitelja) i Predrag Mandić (UHVIDR).

Spomenik Gojku Šušku, na trgu koji nosi njegovo ime, blagoslovio je fra Branimir Musa.

Na svečanosti su govorili načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević, umirovljeni general HV-a i HVO-a Stanko Sopta, bivši ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Vladiumir Šoljić, hrvatski ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i član hrvatskog HDZ-a Petar Čobanković te predsjednica Federacije BiH i dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Spomenik Gojku Šušku radio je akademski kipar Kuzma Kovačić.

Prije svečanog otkrivanja spomenika, jutros je u 8 sati u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu za Gojka Šuška služena misa zadušnica, a u 10 sati u kinu "Borak" prikazan je film o Šuškovu životu "Čovjek od riječi", autora Obrada Kosovca

Sinoć je u kinu "Borak" upriličena večer sjećanja na Gojka Šuška. O životu i djelu pokojnog hrvatskog ministra govorili su njegovi prijatelji, suradnici, ljudi s kojima je stvarao državu Hrvatsku.