BiH
9

Široki Brijeg: Kočerinski mozaik sv. Franje najveći na svijetu

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
Mjesto Kočerin, koje se nalazi nadomak Širokog Brijega, osim što je poznato po Kočerinskoj ploči, jednom od najvažnijih srednjovjekovnih kamenih natpisa pisanih bosančicom, također je poznato po najvećem mozaiku sv. Franje na svijetu, koji se nalazi na pročelju Kočerinske crkve.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Početak gradnje crkve svetih Petra i Pavla u Kočerinu veže se za 29. juni 1976. godine, kada su blagoslovljeni temelji ove crkve, a završetak za 9. august 1980. godine, kada je posvećena.

Blagosiljanje temelja predvodio je tadašnji provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Rufin Šilić, a posvećenje biskup mostarsko-duvanjski i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanjski monsinjor Petar Čule. Proslavu posvećenja, koja je održana 10. augusta 1980. godine, predvodio je nadbiskup zagrebački, kardinal Franjo Kuharić.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Gradnju crkve je organizirao i predvodio kočerinski župnik fra Petar Krasić, koji je službu župnika u Kočerinu obnašao od 1967. godine. Samu crkvu gradio je narod župe Kočerin, jer se svih tih pet godina, koliko je trajala gradnja crkve, svaki dan znalo koji zaseok taj dan radi na crkvi. Svaka kuća tog zaseoka ili sela toga dana trebala je poslati barem jednog radnika.

I upravo zbog toga su Kočerinjani toliko vezani za svoju crkvu i ponosni na nju. Ona je gradnjom postala dio njih, a svaki Kočerinjanin je, gradeći crkvu, tako u nju ugradio i dio sebe.

U župi Kočerin na službi su od njenog osnivanja 1872. godine uvijek bili franjevci i to je jedan od razloga zbog čega je izgrađen mozaik sv. Franje na zvoniku kočerinske crkve. Koliko je poznato, to je najveći mozaik sv. Franje izgrađen ikada i igdje na svijetu.

Da Kočerinjani nisu ostali dužni i svetim Petru i Pavlu najzornije pokazuje mozaik svetih Petra i Pavla, koji dominira zidom iza oltara, a i cijelim unutrašnjim prostorom crkve, privlačeći pažnju svima koji uđu u crkvu. Mozaik sv. Franje izradio je zagrebački umjetnik Ante Starčević 1980. Mozaik je visok 24 m, koliko i sam zvonik.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Ante Starčević je izradio i vitraže na svim prozorima crkve, križne postaje u bronzi, te spomenik XIII stoljeća kršćanstva u Hrvata, čemu je i posvećena gradnja crkve.

U šali se u Kočerinu i pjevala ganga koja kaže: "Oj fra Petre, sakrio si Petra, a sagradio Vranu od 24 metra", jer je crkva posvećena svetim Petru i Pavlu, a na pročelju se nalazi mozaik posvećen svetom Franji.