Bh. humanitarci uspjeli preći granicu
35

"Sirijci su divni ljudi, ali su kampovi u kojima žive neljudski"

Klix.ba
Sirija danas (Foto: Damir Faruk Saračević, Humanitarno udruženje Miris)
Blato, kanalizacija koja teče posvuda dok se uokolo igraju sirota djeca, to je slika šatorskog naselja u blizini sirijske granice sa Turskom. Do njega se stiže višesatnim čekanjem na granici, ali i prolaskom kroz teritoriju gdje je posljednjih dana poginulo mnogo ljudi.

Humanitarci iz Bosne i Hercegovine, koji su uspjeli prikupiti tone hrane i veliku svotu novca od kojeg su kupljene potrepštine, nakon nekoliko dana u gradovima na jugu Turske konačno su ispunili svoju veliku želju i prešli granicu sa Sirijom, iako im niko nije mogao garantovati sigurnost. Javili su nam da su svi dobro, ali da ih je stanje, koje su u tamošnjim kampovima za izbjeglice zatekli, zaprepastilo i rastužilo.

"Kampovi u Turskoj u poređenju sa ovim u Siriji se čine kao hoteli sa pet zvjezdica", kaže naš dopisnik iz Humanitarnog udruženja Miris, Damir Faruk Saračević. "Ove slike su nas odmah podsjetile na Bosnu i Hercegovinu tokom rata. Razrušene zgrade, izbjeglički kampovi, vojnici s puškama i u patikama, kao i veliko siromaštvo koje se vidi na svakom koraku".

Saračević kaže da u šatorima nema vode i struje, a da na 17.000 ljudi ima jedan veliki WC.

"Tu boravi ogroman broj djece, a uslovi u kojima izbjeglice ovdje žive u najmanju ruku su neljudski, katastrofalni", poručuje ovaj humanitarac koji je s kolegama i domaćinima - članovima turske organizacije IHH uspio obići i izbjeglice koje žive u tuđim kućama i vikendicama duž granice.

"U tim objektima često je smješteno i po pet i više porodica. Odnijeli smo im ćebad i druge potrepštine za djecu, dok će roba iz naša dva kamiona biti podijeljena u narednim danima", objasnio nam je Saračević.

Naši aktivisti su bili oduševljeni ljubaznošću i gostoprimljivošću Sirijaca, uprkos situaciji u kojoj se nalaze. Uz želju da rat u Siriji brzo završi i da ovaj napaćeni narod ugleda kraj svojim patnjama, bh. tim danas kreće na 3.200 km dug put prema domovini.