Zaustaviti stradanja u Siriji
24

Sirija i BiH tema javne tribine u američkom Kongresu

FENA
U američkom Kongresu u Washingtonu u organizaciji Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu i Kongresa Sjedinjenih Američkih Država održana je tribina naslovljena "Sirija: lekcije iz Bosne i Hercegovine".

Refik Hodžić iz Centra za međunarodnu tranzicionu pravdu naglasio je da je "danas apsolutni prioritet zaustavljanje stradanja sirijskog naroda, ali da će se vrlo brzo na dnevnom redu naći odgovornost za masovne zločine nad civilima".

"Za dugoročni mir lekcije iz Bosne i Hercegovine su jasne: moraju se utvrditi i prihvatiti činjenice o planiranju i političkoj pozadini masovnih zločina, te delegitimisati politika koja je do njih dovela", kazao je Hodžić, dodavši kako se u BiH to nije dogodilo.

"Tako danas i pored velikog broja suđenja za ratne zločine imamo zabrinjavajući trend poricanja genocida i rehabilitacije ratnih zločinaca, što dovodi do raspirivanja mržnje i stvara plodno tlo za neki budući konflikt", kazao je Hodžić.

Patrick McCarthy iz Savjetodavnog vijeća za BiH naglasio je da "Bosna i Hercegovina ne predstavlja dobar primjer međunarodnog angažmana na prevenciji masovnih kršenja ljudskih prava". U tom smislu, izrazio je sumnju u tvrdnje da je međunarodna zajednica zaista spremna da ispuni obaveze koje proizilaze iz međunarodnog humanitarnog prava i da je nekažnjeno masovnog ubijanje civila u Siriji najbolji dokaz toga.

Reuf Bajrović iz Instituta za nove demokratije je naglasio da je prošlogodišnja podrška libijskom narodu u zaustavljanju zločina i svrgavanju Muamera Gadafija, kao i spriječavanje genocida na Kosovu 1999. godine "direktan rezultat obećanja Sjedinjenih Američkih Država da se ne smije dozvoliti nova Srebrenica".

Nadalje, Bajrović je rekao da je "sirijski narod izložen teroru posljednjeg živog saveznika Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića" i da je "jedini način da Sirija krene naprijed vojni poraz Asadovog režima".

Na kraju, Bajrović je rekao da narod Sirije ima podršku istih onih časnih članova američkog kongresa koji su se zalagali za podizanje embarga na oružje u BiH i podršku odbrani temeljnih demokratskih vrijednosti na balkanu krajem prošlog vijeka.