BiH
0

SIPA zaplijenila tehničku opremu za snimanje u vrijednosti od oko milion maraka

FENA
Službenici mostarskog Regionalnog ureda Državne agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) i specijalne jedinice SIPA-e jučer su uz asistenciju službenika MUP-a HNK-a i CJB Trebinja pretresli više lokacija u Hercegovini te zaplijenili tehničku opremu za snimanje, reprodukciju i umnožavanje autorskih djela na CD i DVD nosače u ukupnoj vrijednosti od oko milion maraka.

Po riječima zamjenika načelnika Regionalnoga ureda SIPA-e Mostar Drage Zovke, izvršen je pretres stanova, objekata i podrumskih prostorija na šest lokacija u Čapljini, Mostaru, Trebinju i Neumu te je nad deset osoba obavljena kriminalistička obrada. Nakon toga su te osobe, uz suglasnost Tužiteljstva BiH, puštene na slobodu.

Kako je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Mostaru kazao Slađan Čerkez iz Državne agencije za istragu i zaštitu u Sarajevu, pretres je obavljen po nalogu Suda BiH, i to nakon dojave "krimolovca" o nelegalnim radnjama nedozvoljenog korištenja autorskih prava.

Čerkez je istaknuo da je najveća količina tehničke robe pronađena u podrumskim prostorijama obiteljske kuće K.S. iz Čapljine, odnosno gotovo polovica od ukupno zaplijenjene robe.

Po riječima Simona Vitkovića, šefa kriminalističko istražnoga odsjeka u mostarskom Regionalnom redu SIPA-e Mostar, istraga o osobama koje su počinile kazneno djelo nedozvoljenoga korištenja autorskih prava još je u tijeku.

Inače, ovo je prva zapljena nosača zvukova na području Hercegovine u protekle tri godine, od kada djeluje Regionalni ured SIPA-e.