Uhapšen Ahmet Kulović
0

SIPA zaplijenila arsenal naoružanja, bombi i municije

Sarajevo-x.com
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštit uhapsili su Ahmeta Kulovića, rođenog 19.10.1957. godine u Goraždu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem, municijom i proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ BiH, navodi se dalje u saopćenju.

Prilikom hapšenja ovog osumnjičenog, kao i ostale trojice osumnjičenih ranije lišenih slobode u ovom predmetu, pronađena je veća količina oružja, municije, eksplozivnih sredstava i druge vojne opreme, za koju postoji sumnja da je bila namijenjena ilegalnom tržištu oružja u BiH i regionu.

Prilikom realizacije navedene akcije Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu saradnju sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Republike Srbije, koja je pružila značajnu pomoć u otkrivanju i hapšenju osumnjičenih u okviru akcije Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu.

Tužilac Tužilaštva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane prema osumnjičenom, koje uključuju zabranu napuštanja boravišta, oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i redovito javljanje u nadležnu policijsku upravu u mjestu boravišta, kako bi se osiguralo prisustvo osumnjičenog u daljem toku ovog krivičnog postupka.