Sumnje na zločin protiv čovječnosti
0

SIPA uhapsila tri osobe iz Čajniča

Sarajevo-x.com
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, lišili su slobode tri osobe osumnjičene za zločin protiv čovječnosti.

Uhapšeni su Kornjač Milun, rođen 06.01.1954. godine u opštini Čajniče, gdje je i nastanjen, Živković Milorad zvani Žika, rođen 11.05.1956. u opštini Čajniče, gdje je i nastanjen i - Tadić Duško zvanog Rus, rođen 02.01.1964. godine u opštini Čajniče, gdje je i nastanjen.

Navedeni su pod istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a osumnjičeni su da su u periodu između aprila i decembra 1992. godine, u opštini Čajniče, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini planirali, organizirali i učestovali u široko rasprostranjenom i sistematskom napadu protiv nesrpskog civilnog stanovništva opštine Čajniče.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo progona u vezi sa protivpravnim lišenjima slobode, mučenjem, prisilnim nestancima, ubijanjem i drugim nečovječnim djelima počinjenim prema nesrpskom stanovništvu opštine Čajniče, čime su počinili krivično djelo Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a), e), f) i) i k), sve u vezi sa članom 180. stav 1. i 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Također, po nalogu Tužilaštva BiH, izvršeni su pretresi više lokacija, odnosno prostorija Stanice javne sigurnosti Čajniče, Opštine Čajniče i porodičnih kuća gore navedenih osumnjičenih.

Osobe koje su lišene slobode tokom dana će biti predate nadležnom tužiocu Tužilaštva BiH koji će ispitati osumnjičene, a nakon toga će odlučiti da li će prema Sudu BiH uputili prijedlog o određivanju pritvora.