BiH
0

SIPA uhapsila osobu koja se tereti za krivično djelo pranja novca

FENA
Pripadnici Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Državne agencije za istrage i zašlitu u petak u 12.00 sati uhapsili su osobu u Sarajevu, koja je predata nadležnom Tužilaštvu.

Hapšenju je prethodilo podnošenje dva Službena izvještaja o počinjenim krivičnim djelima tokom 2008. godine, protiv ukupno 21 fizičke osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela pranje novca i krivična djela u vezi s tim (zloupotreba položaja ili ovlaštenja, poreska utaja, obmana pri dobijanju kredita, krivotvorenje službene isprave i krivotvorenje isprave).

Izvještajima o počinjenim krivičnim djelima prijavljene osobe terete se za pranje novca u iznosu od 2.031.037 KM.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, za osobu lišenu slobode i druge prijavljene osobe postoje osnovi sumnje da su u periodu od 2005 do 2008. godine, kao osnivač i direktor jedne "fiktivne" firme, polagale novac nepoznatog porijekla na račune te firme kod dvije poslovne banke u BiH i transferirale na račune deset postojećih firmi u BiH, te na taj način direktno oštetile Budžet BiH.

Navedena osoba je pribavila protivpravnu imovinsku korist od 345.302 KM, na način što su u vremenskom periodu od 2004. do 2008. godine, sačinili lažne potvrde i drugu falsifiranu dokumentaciju različitih udruženja, te upotrijebili kod poslovnih banaka i mikrokreditnih organizacija u BiH radi realizacije kredita koje nisu otplaćivali.

Oni su zloupotrebom položaja oštetili Udruženje za 40.000 KM, neosnovano podižući novac i neevidentirajući u blagajni tog Udruženja, kaže se u saopćenju.