BiH
248

SIPA uhapsila još četiri osobe, pretresi na području Hercegovine

Klix.ba
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
U nastavku akcije kodnog naziva "Patriot“, postupajući po usmenim naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili četiri osobe, koje se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije u vezi s organiziranim kriminalom.

Izvršeni su pretresi na više lokacija na području Hercegovine, saopćeno je iz SIPA-e.

Kako je u izjavi za medije rekla policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić, uhapšene su dvije žene i jedan muškarac, a naknadno je uhapšena još jedna osoba. Kako je objavila Federalna televizija uhapšeni su Haris Kovačić, Željka Čutura i Mira Ćorić.

Tokom pretresa izuzete su poslovne knjige, dokumentacija, mobilni telefoni i sim kartice.

Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH

"Ove osobe osumnjičene su da su počinile krivična djela: organizirani kriminal, nezakonito posredovanje, zloupotrebe položaja ili ovlasti, davanje i primanje mita, dara ili drugih oblika koristi. Osobe lišene slobode, bit će ispitane u zakonskom roku, nakon čega će biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, u okviru tri povezane akcije SIPA-e kodnih naziva "Patriot", "Memori" i "Pravda" 26. aprila uhapšeno je 20 osoba, među kojima i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.