BiH
0

SIPA uhapsila Fadila Scholbauera, člana kriminalne grupe Nasera Keljmendija

Piše: F. V.
SIPA (Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prema informacijama koje su Klix.ba potvrđene iz više policijskih izvora, u nastavku intenzivne istrage koja se sprovodi u predmetu kodnog naziva "Lutka 2" policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili Fadila Scholbauera (59), vlasnika kafića Akademija u sarajevskom naselju Hrasno i Caffe America u ulici Hasana Sušića u Sarajevu.

Scholbauer (SIPA objavila inicijale) je uhapšen, kako je potvrđeno, zbog postojanja osnova sumnje da je kao član organizirane kriminalne grupe kojom je rukovodio Naser Keljmendi učestvovao u prebacivanju opojne droge heroin iz Turske u zemlje Zapadne Evrope.

Naser Keljmendi je narko-boss sa liste američkog predsjednika Baracka Obame, a trenutno se nalazi na Kosovu, gdje je uhapšen 6. maja prošle godine.

Scholbauer je, prema policijskim informacijama, osoba koja je dugi niz godina meta policijskog istraživanja zemalja u regiji i šire, posebno policijskih organa Austrije. Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je intenzivna saradnja sa EULEX-om i policijskim organima Austrije.

U okviru današnje akcije vrše se pretresi stambenih objekata i vozila koje koristi osoba lišena slobode, u cilju pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), gdje će nad njom biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, biti predata na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.

Aktivnosti po predmetu kodnog naziva "Lutka2" bit će nastavljene u predstojećem periodu, s ciljem rasvjetljavanja velikog broja ubistava, razbojništava, iznuda i drigih teških krivičnih djela, koja su po svom intenzitetu i načinu izvršenja ozbiljno narušila sigurnost građana BiH, te se može očekivati da će se u narednom periodu rasvijetliti i druga počinjena krivična djela, o čemu će javnost biti informirana, saopćeno je iz SIPA-e.