BiH
43

SIPA u Sarajevu, Mostaru i Bugojnu zaplijenila revolvere, municiju, eksploziv...

Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u operativnoj akciji "Lift“, na području Sarajeva, Mostara i Bugojna slobode lišili šest osoba i izvršili pretrese objekata na šest lokacija. saopšteno je iz SIPA-e.

Navedene aktivnosti realizovane su po naredbi Suda BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima, MUP-a Hercegovačko-Neretvanskog Kantona i Kantona Sarajevo. Poseban vid pružanja pomoći, pružila je Federalna uprava civilne zaštite.

Današnja akcija rezultat je višemjesečne istrage koju su policijski službenici SIPA-e proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Slobode su lišene osobe inicijala H.H. (1983), M.S. (1961), M.Š. (1959), M.P. (1978), N.P. (1957) i M.M. (1978), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom "Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“ KZ BiH.

Ove osobe sumnjiče se da su zajedno sa drugim njima poznatim osobama bili članovi organizovane kriminalne grupe, koja je tokom 2015. godine organizovano djelovala radi nabavke, prebacivanja i preprodaje oružja na području Bosne i Hercegovine, SR Njemačke i Republike Srbije, a sve sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Izvršenim pretresima pronađena je veća količina oružja, municije, eskploziva i eksplozivnih naprava, koji su privremeno oduzeti i služiće kao dokaz u daljem postupku protiv navedenih osoba.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima biti predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.