BiH
46

SIPA od Kineza oduzela 25.000 pari lažnih Nike, Adidas i Converse patika

Anadolija
U koordiniranoj akciji kodnog naziva "Znak R", policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), uz asistenciju pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona i Policije Brčko distrikta, započeli su jutrospretrese objekata na više lokacija na području Brčko distrikta i općine Gradačac.

Pretresi se vrše zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje krivičnog djela "Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova", a pretresaju se prodajna mjesta (štandovi) više pravnih osoba na "Novoj pijaci d.o.o Gradačac", čiji su osnivači i vlasnici kineski državljani.

U pretresima realiziranim u okviru današnje akcije pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti (sportska obuća) sa krivotvorenim robnim znakovima zaštićenih robnih marki; "NIKE", "adidas" i "Converse" , oko 24.000 pari, tržišne vrijednosti oko 850.000 KM.

Također se pretresaju vozila, stambene prostorije i pomoćni objekti koji se koriste kao pomoćni magacini i radionice za krivotvorenje robnih znakova.