Mirko Lujić
0

SIPA u 2008. uhapsila 28 osoba osumnjičenih za ratne zločine

FENA
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u prošloj godini su po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili 28 osoba osumnjičenih za izvršenje ratnih zločina, izjavio je u nedjelju direktor te agencije Mirko Lujić za Radio Federacije BiH.

"Naši operativci obavili su 2.600 intervjua i razgovora s građanima u funkciji svjedoka i davanja informacija, a izvršena je desetina pretresa i drugih potrebnih provjera", rekao je Lujić.

Dodao je da je osnovni cilj Agencije da se što više istraga privede kraju. Budući da je istraživanje ratnih zločina prioritet, u SIPA-i djeluje i poseban centar za tu svrhu u kojem radi izvrsna ekipa i tehnički je osposobljen. Inače, Agenciji trenutno nedostaje 620 ljudi.

Odgovarajući na pitanje o tome s kakvim se problemima taj centar suočava, direktor Lujić je rekao da im dva faktora najviše otežavaju rad.

"Jedan je stvarna iscrpljenost i zamorenost svjedoka i žrtava s kojima su kontaktirali i podatke tražili mnogi istražitelji. S nekima od njih već se razgovaralo pet-šest puta a da još nije došlo do optuženja. Drugi problem je u tome da stotine hiljada ljudi živi izvan BiH, neki se više neće vratiti, a među njima ima dosta potencijalnih svjedoka, žrtava pa i osumnjičenih", kazao je Lujić.

On upozorava da u BiH ima dovoljno policajaca, ali da oni nisu dobro raspoređeni i uvezani. Nije zadovoljan ukupnom saradnjom 15 policijskih subjekata u državi.

"Sipa ima odličnu saradnju s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, a vrlo smo zadovoljni saradnjom s policijom Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona, te policijom Distrikta Brčko. S drugima to teže ide. Neki od tih subjekata čak su stavili određene restrikcije u kontaktima s nama, tako da s njima, nažalost, nemamo razmjenu informacija" rekao je, pored ostalog, direktor SIPA-e Mirko Lujić u intervjuu Radiju Federacije BiH.