BiH
0

SIPA Tužilaštvu BiH prijavila krivotvorenje novca

Klix.ba
Foto: SIPA
Foto: SIPA
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnijela je u jučer Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv dvije osobe inicijala N.B. i S.B. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo krivotvorenje novca i krivotvorenje isprave.

Policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH, 18.8.2014. godine, lišili su slobode N.B. i S.B. na Graničnom prelazu Rača, a prilikom pretresa putničkog motornog vozila koje su koristili pronađeno je 19.900 američkih dolara u apoenima od 100 dolara, te 100 američkih dolara kod N.B., za koje se osnovano sumnja da su krivotvoreni.

Na osnovu usmene naredbe postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e započeli su rad na ovom predmetu krajem jula ove godine.  Budući da je uočena masovnija pojava stavljanja u promet krivotvorenih novčanica američkih dolara u poštama i mjenjačnicama u više gradova u BiH, SIPA je preduzela potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti za utvrđivanje činjenica u vezi sa ovom pojavom, te koordinirala aktivnosti sa drugim policijskim agencijama u BiH i regionu radi dokumentiranja krivičnog djela krivotvorenje novca i otkrivanja izvršilaca.
Foto: SIPA
Foto: SIPA
Policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS, u kratkom roku su utvrdili identitet osumnjičenih osoba. U saradnji sa službenicima određenih poslovnica "JP BH Pošta" izvršeno je prepoznavanje osumnjičenih osoba na osnovu predočenih fotografija. 

Također je utvrđeno da je prvoosumnjičeni koristio krivotvorenu ličnu kartu Republike Slovenije na ime Niko Kovač.

Saradnja je ostvarena i sa Centralnom bankom BiH koja je vršila vještačenja novčanica. Novčanice su u prethodnom periodu stavljene u promet, a vještačenjem je utvrđeno da su krivotvorene.
Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je saradnja i sa pripadnicima MUP-a Republike Srbije i MUP-a Republike Slovenije, te je utvrđeno da su osumnjičene osobe samo fiktivno prijavljene na području BiH, a trenutno su nastanjene u Republici Srbiji.

Državna agencija za istrage i zaštitu obavijestila je Graničnu policiju BiH o identitetu osumnjičenih osoba i osnovama sumnje protiv njih radi dostavljanja informacija SIPA-i o njihovom prelasku državne granice, nakon čega su navedene osobe zadržali policijski službenici Granične policije BiH na Graničnom prelazu Rača, a potom lišili slobode policijski službenici SIPA-e.

Prilikom rada na ovom predmetu utvrđeno je da su navedene osobe u periodu od 22.7. do 26.7.2014. stavile u platni promet 12.200 krivotvorenih američkih dolara, odnosno 122 novčanice u apoenima od 100 dolara. Kod ovih osoba je 18.8.2014. godine pronađeno i privremeno oduzeto ukupno 20.000 američkih dolara, za koje se osnovano sumnja da su krivotvoreni.

Državna agencija za istrage i zaštitu, u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH, aktivno nastavlja rad na ovom predmetu radi utvrđivanja svih činjenica i dokumentiranja krivičnog djela.