BiH
0

SIPA proslavila 10. rođendan, pokazna vježba izazvala ovacije

FENA
Foto: SRNA
(Foto: SRNA)
Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA obilježila je danas, svečanom akademijom i prigodnim programom, desetu godišnjicu od osnivanja.

Početak ceremonije obilježila je atraktivna pokazna vježba pripadnika Specijalne jedinice za podršku koja je uključivala demonstraciju borilačkih vještina, hapšenja osumnjičenih i helikopterske manevre.

Po završetku vježbe koja je izazvala ovacije prisutnih ispred zgrade SIPA-e u Lukavici, zvanice, predstavnici entitetskih vlada i državne vlasti, diplomatskog kora i ostalih policijskih agencija u BiH, prisustvovali su svečanoj akademiji na kojoj su se prisutnim obratili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović te direktor SIPA-e Goran Zubac.

Bevanda je, uz čestitke za SIPA-in rođendan, istakao da je ova Agencija važna komponenta za očuvanje sigurnosti.

"Vijeće ministara nastoji biti dobar partner SIPA-i i daje vam punu podršku", kazao je Bevanda.

Ahmetović je kazao da je SIPA postala prepoznatljiva među policijskim agencijama u borbi protiv organiziranog kriminala.

"Svojim radom stekli ste povjerenje i vratili osjećaj sigurnosti među građane u BiH. Od srca vam čestitam na tome", rekao je Ahmetović.

Podsjetio je na nekoliko vrlo važnih akcija u suzbijanju organiziranog kriminala poput akcija "Lutka" i "Boss".

"Pred vama je još mnogo obaveza, ali sam potpuno siguran da će ova Agencija uspjeti odgovoriti na sve izazove", kazao je Ahmetović.

Direktor SIPA-e Goran Zubac istakao je odličnu suradnju s ostalim policijskim agencijama te podsjetio da SIPA postoji zbog građana BiH.

"Naš zadatak je da građanima obezbjedimo siguran i miran život", rekao je Zubac te poručio da se "od SIPA-e niko ne može sakriti".

SIPA će se, dodao je, i dalje razvijati te nizati uspjehe.

U okviru ceremonije uručena su i priznanja i zahvalnice najistaknutijim djelatnicima SIPA-e.

Posebno priznanje i "Zlatnu policijsku značku" dobio je Goran Zubac. "Zlatnu značku" dobili su i Anđelko Hrgić te Vahidin Šahinpašić. Medalja za hrabrost dodjeljena je Milomiru Lopatiću, a "Srebrne policijske značke" uručene su Žarku Kalemu, Velimiru Raševiću i Igoru Kujači.

Za izuzetan doprinos razvoju SIPA-e posebna zahvalnica i ručni sat s posvetom uručen je prvom direktoru Agencije Sredoju Noviću.