BiH
81

SIPA pretresa objekte na 25 lokacija širom BiH

Klix.ba
Foto: SIPA
Foto: SIPA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva "Lištica", koja se izvodi na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva. Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, i nekoliko kantonalnih MUP-ova.

U toku su pretresi objekata na 25 lokacija i lišenja slobode više osumnjičenih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, porezna utaja ili prevara i pranje novca.

U ovoj fazi, izvršenim pretresima pronađeno je i privremeno oduzeto više od tri tone rezanog duhana, dok pretresi na većem broju lokacija i dalje traju.

Pripadnici grupe za organizirani kriminal sumnjiče se da su u periodu od novembra 2015. do februara 2016. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, nezakonito nabavljali duhan u listu, vršili njegovu preradu i rezanje, te neovlašteno prodavali veće količine rezanog duhana preprodavcima i krajnjim kupcima širom BiH, bez prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize i PDV-a.

Foto: SIPA
Foto: SIPA

Procjenjuje se da su svojim nezakonitim djelovanjem u periodu od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duhana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 1.200.000 KM.

Akciji je prethodila intenzivna kriminalistička istraga koju su istražitelji SIPA-e proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH s ciljem dokumentiranja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.