Pronevjera 145 miliona KM
0

SIPA počela saslušanja u slučaju "Dodik"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Agencija za istrage i zaštitu BiH, regionalni ured u Banjaluci, počela je sa saslušanjima određenih osoba u okviru istrage u vezi s izgradnjom zgrade Vlade RS-a, autoputa Banja Luka - Gradiška i zgrade RTRS-a.

Prema izvještaju SIPA-e, premijer Republike Srpske Milorad Dodik i još 14 osoba iz poslovnog svijeta RS-a se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, te za nanošenje štete budžetima BiH i RS-a u iznosu od 145 miliona konvertibilnih maraka.

SIPA je provela istragu u vezi s određenim građevinskim projektima u RS-u i utvrdila da su Vlada i određene entitetske institucije počinile nezakonite radnje u realizaciji tih projekata.

Oni se sumnjiče da su prilikom izgradnje Administrativnog sjedišta Vlade RS-a, zgrade RTRS-a i dionice puta Gradiška-Banja Luka prekoračili troškove te izvršili pranje novca.

U proteklih petnaestak dana saslušani su i neki od bivših članova upravnih odbora u institucijama koje su pod nadzorom SIPA-e, te zaposlenih u Vladi.

Krivična prijava podnijeta je protiv jedanaest osoba, koje se sumnjiče za udruživanje u zločinačku organizaciju s premijerom Miloradom Dodikom na čelu.