BiH
21

SIPA o tvrdnjama iz Hrvatske: Nije tačno da u izvještaju piše kako BiH postaje središte vehabizma

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) negirali su za Klix.ba tvrdnje hrvatskih medija da su u svom izvještaju navodno upozorili da BiH postaje središte vehabizma.

Kako su nam kazali iz SIPA-e, njihovi izvještaji nisu javni, a tvrdnje hrvatskih medija nisu tačne. Odbacili su i da je SIPA navela da je BiH zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su IDIL i Al Kaida rapidno raste.

Podsjećamo, zagrebački Večernji list tematizirao je ovo pitanje nakon izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o BiH kao najvećoj prijetnji Hrvatske.

Oni su, pozivajući se na navodni izvještaj SIPA-e, naveli: "...religijski ekstremizam vehabističko-selefističke provenijencije u BiH je institucionalno prisutan, unutar i izvan islamske zajednice koja i dalje njeguje finansijske odnose s Arapima i šuti na sve vehabističko-selefističke aktivnosti".

Istakli su i da navodna šutnja i popuštanje Islamske zajednice pomažu ukorjenjivanju selefizma u društvu pa i u samoj Islamskoj zajednici.