BHRT
0

SIPA nije izvršila upad niti je izuzela dokumentaciju BHRT-a

FENA
Poslovodstvo Radio Televizije Bosne i Hercegovine oglasilo se danas poslijepodne saopćenjem za javnost povodom vijesti da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izuzeli određenu dokumentaciju Javnog servisa Bosne i Hercegovine.

"Povodom vijesti da su pripadnici SIPA-e izuzeli određenu dokumentaciju Javnog servisa Bosne i Hercegovine, koju je prenijela agencija Srna, a koja može izazvati konfuziju i nejasnoće u javnosti, poslovodstvo Radio Televizije BiH ovim povodom saopćava da SIPA nije izvršila upad niti je izuzela dokumentaciju BHRT-a, kako se navodi u agencijskoj vijesti", navodi se.

"SIPA je zatražila neke podatke za provjeru navoda iz izještaja Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine za 2005. i 2006. godinu što im je i omogućeno. Želimo upoznati javnost da je Parlament BiH dostavio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na ocjenu sve revizorske izvještaje među kojima je i izvještaj Javnog RTV servisa za 2005. i 2006. godinu", saopćeno je.

Poslovodstvo je, u međuvremenu, kako se navodi, realiziralo sve preporuke iz revizorskog izvještaja, osim onih koji se odnose na problematiku funkcioniranja Javnog RTV sistema u BiH, koji nije uspostavljen ni nakon dvije i po godine od donošenja Zakona.

"Poslovodstvo BHRT-a nema ništa protiv provjere poslovanja u predhodnim godinama. Ovo, međutim, smatramo nastavkom višemjesečnih političkih pritisaka na Radio Televiziju Bosne i Hercegovine čime se želi utjecati na nezavisnu poziciju i slabljenje javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju Poslovodstva Radio Televizije BiH.