Pjevačica želi da se stvari razjasne
5

SIPA ne provodi istragu protiv Hanke Paldum

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Kristina Jozić potvrdila je za agenciju Anadolija (AA) da SIPA ne provodi istragu protiv legendarne bosanskohercegovačke pjevačice Hanke Paldum zbog navodnih ratnih zločina na Igmanu 1993. godine.

"Nema nikakvih naredbi. SIPA u ovom momentu ne provodi istragu protiv Hanke Paldum", kazala je Jozić za agenciju Anadolija.

Hanka Paldum je za agenciju Anadolija izjavila da je iz SIPA-e nikada nisu kontaktirali, ali da bi čak voljela da se pokrene istraga koja će konačno razjasniti sve činjenice u slučaju Golub.

Paldum je za AA potvrdila da je kod Tužilaštva Kantona Sarajevo podnijela prijavu protiv Goluba i advokata Duška Tomića zbog iznesenih laži, te da očekuje da Tužilaštvo KS pokrene svoju istragu u ovom slučaju koji je izazvao veliku pažnju u cijelom regionu.

"Uputila sam i pismo Advokatskoj komori da preispitaju ponašanje advokata Tomića. On je prekršio Kodeks advokatske etike. Nastao je sukob interesa obzirom je Tomić priskočio kao branitelj svjedoku (Golubu) koji je, zapravo, svjedok protiv njegovog klijenta koji je optužen u slučaju Silos. Advokatska komora je pokrenula postupak. Danas u 14 sati je održana rasprava na kojoj je Tomić trebao biti ispitan, ali se nije pojavio. Mene su zvali u svojstvu svjedoka. Ja, međutim, nisam davala izjavu obzirom da se Tomić nije pojavio. Ali, postupak će se nastaviti sljedećeg mjeseca", kazala je Paldum za agenciju Anadolija.

Nadalje, Paldum ističe da želi znati zašto beogradski mediji već treći mjesec vode hajku protiv nje.

"Konstanto postavljam sebi to pitanje. Može se naslutiti šta je, zapravo, cilj, a to je da izjednače ljudi koji su bili u opkoljenom Sarajevu i borili se da prežive sa onima koji su bili agresori i činili zlodjela. To je jedan od razloga. Ali, možda jedan od najvažnijih razloga jeste nastojanje advokata Tomića da se promovira, zloupotrebljavajući moje i ime Dine Merlina. On, očito, sebi tako želi napraviti promociju na jedan neljudski, nehuman i nedoličan način. To će mu se, ako Bog da, obiti o glavu", rekla je Paldum.

Beogradski Kurir objavio je danas da Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pokrenula istragu protiv Hanke Paldum zbog sumnje da je prije dvadeset godina na Igmanu zlostavljala logoraša Gorana Goluba.

Advokat Duško Tomić izjavio je da je Golub u SIPA-i detaljno opisao šta se, navodno, dogodilo na Igmanu 1993. godine. Istražitelji su, kako je kazao, tražili i ljekarsku dokumentaciju o seksualnom zlostavljanju Gorana Goluba. Tomić tvrdi i da bi i Paldum trebala biti saslušana narednih dana.

U nedavnom intervjuu za Kurir Golub je izjavio da je Paldum vidio u februaru 1993. godine u logoru Silos u kojem ga je, kako je izjavio, poznata pjevačica maltretirala.