Nema zvaničnog dopisa
0

Sipa ne može potvrditi ni demantovati da je Glavaš u BiH

SRNA
Državna agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ ne može da potvrdi niti da demantuje medijske navode da je Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine, pobjegao u BiH, rekla je Srni portparol Sipe Željka Kujundžija.

"Naš stav je dan ne ništa ne komentarišemo prije oglašavanja saopštenjem za javnost", istakla je Kujundžija.

Federalni mediji prenose da je Obavještajno-bezbjednosna agancija (OBA) BiH juče poslijepodne locirala Glavaša u selu Grabovica kraj Tomislavgrada o čemu je odmah obavjestila Sipu i druge policijske agencije, te da se sinoć očekivalo i njegovo privođenje.

Federalna Uprava policije nije dobila nikakav zvaničan zahtjev od nadležnih organa Hrvatske o potrazi za  Glavašem, rekao je danas Srni portparol ove agencije Robert Cvrtak.

"Ništa zvanično nam iz Hrvatske nije još stiglo i ukoliko se tako nešto desi mi ćemo provasti potragu za ovim licem", rekao je Cvrtak.

Zvaničan dopis od policijskih organa Hrvatske da je Glavaš pobjegao u BiH nije dobila bi Granična policija BiH.

"Nismo dobili nikakvu informaciju od zvaničnih organa Hrvatske. Čuli smo i mi za informaciju koju su objavili  hrvatski mediji, ali zvanične informaije nemamo", rekla je Srni portparol Granične policije BiH Sanela Dujković. 
Pozivajući se na nezvanične informacije, Hrvatska radio-televizija javila je da je Glavaš juče ujutru napustio Osijek i  da je sinoć oko 18.30 časova, navodno, viđen u Tomislavgradu u BiH, te u obližnjem selu Grabovici.

Prema nezvaničnim podacima, Glavaš, čiji su roditelji porijeklom iz Drinovaca kod Gruda, ima dvojno državljanstvo koje je nedavno stekao, a prijavljen je na adresi u Ljubuškom.

Glavaš je juče osuđen pred Županijskim sudom u Zagrebu na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine, dok je petoro njegovih suoptuženika osuđeno na kazne od pet do osam godina zatvora.  

Zbog svog poslaničkog imuniteta branio se sa slobode. Hrvatski Sabor primio je zahtjev Županijskog suda da se Glavašu ukine imunitet.

U video poruci, koja je juče dostavljena novinarima nakon izricanja presude, Glavaš je indirektno poručio da se neće predati vlastima.

"Hapšen sam po nalogu Ive Sanadera, bez razloga dva puta, treći put mu to zadovoljstvo neću priuštiti, jer sam progonjen, optužen, bez argumenata, suđen i presuđen kao u Kafkinom procesu", poručio je Glavaš, koji nije prisustvovao izricanju presude.
Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić rekao je novinarima da je najuže vođstvo stranke znalo da će presuda biti osuđujuća, pa je Glavaša "sklonilo na sigurno".