BiH
2

SIPA: Nastavljena policijska akcija Šah

FENA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nastavljajući rad na predmetu kodnog naziva „Šah“, tokom 13. i 14. februara, izvršili su kriminalističku obradu šest osoba lišenih slobode čiji su inicijali: D. E., B. A., B. O., L. Dž., L. M. i L. D. Od ukupnog broja osoba lišenih slobode, koja su bila predmetom kriminalističke obrade, pet osoba: D.E., B.A., B.O., L.Dž. i L.M., danas je uz Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu iz člana 205. KZBiH – krivotvorenje novca, predato Tužilaštvu BiH na nadležnost.

Tokom realizacije predmeta kodnog naziva „Šah“, ovlaštene službene osobe Državne agencije za istrage i zaštitu oduzele su predmete, koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela iz člana 205. KZBiH – krivotvorenje novca.

Oduzeto je 60.410 falsifikovanih konvertibilnih maraka, 75.090 falsifikovanih eura, pištolj "glock" s pripadajućom opremom i 35 metaka, 11 mobitela, četiri procesorske jedinice, dva USB-a, 35 CD-ova, tri laserska skenera „canon“, te više pakovanja papira formata A4 za štampanje, kao i 10 šmirgl-papira, olovke u raznim bojama, pincete i bočice s bojama-srebrena i zlatna.

Među oduzetim predmetima su i bezbojni sprej za lakiranje auta, šest skalpera, sedam linijara, ljepila „stadtler“ i „carbofix“, četiri "catrigexa" (crvene i žute boje), sedam namotaja rolni sjajnog papira zlatne i srebrene boje (za reljefe), drvena ploča za rezanje, nož (neprilagođen za kućnu upotrebu), šest bankovnih kartica, dva računa o kupljenoj robi (ketridži), PVC kesa s papirima na kojima su odštampane novčanice u apoenima od 50 eura, te komadići sjajnog papira, što svojim izgledom asocira na ostatke štampanja i rezanja, te jedan hard disc, saopćeno je iz SIPA-e.