BiH
10

SIPA nabavila tri belgijska ovčara koje će obučavati za službene pse

Klix.ba
(Foto: SIPA)
U skladu sa najboljim evropskim praksama, SIPA je nabavila tri mlada belgijska ovčara malinoa vrhunskog pedigrea, stara četiri mjeseca, koji će biti obučeni za službene pse.

U skladu sa novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji SIPA-e, stvorene su pretpostavke za rad policijskih službenika - vodiča pasa u okviru Odsjeka za podršku Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e.

Planirano je da dva psa budu obučena za policijske pse dualne namjene, od kojih će jedan biti obučen za napad i detekciju eksploziva, a drugi za napad i detekciju droge, dok će treći biti obučen za antiterorističkog psa.

Trenutno se provodi faza socijalizacije i navikavanja pasa, nakon čega slijedi osnovna obuka poslušnosti, a zatim obuka iz oblasti policijske taktike. U skladu sa planom obuke, predviđeno je da psi postanu operativni sa 18 mjeseci starosti.

Policijski službenici SIPA-e, vodiči pasa, uz pomoć eminentnih stručnjaka za službene pse partnerskih agencija u BiH, svakodnevno ulažu mnogo truda, strpljenja i ljubavi prilikom dresiranja i treninga pasa, provodeći sa njima 24 sata dnevno, navodi se u saopćenju SIPA-e.

Službeni psi obučavaju se da u budućnosti budu podrška policijskim službenicima Jedinice za specijalnu podršku u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala i da povećaju operativnu moć ove elitne i visokoprofesionalne jedinice.

U okviru procesa jačanja sveukupnih kapaciteta SIPA-e, stvorene su i pretpostavke za izgradnju savremene baze Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, što će biti realizirano u narednom periodu.

Imajući u vidu nadležnost Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i prioritete rada, s posebnim akcentom na borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, menadžment SIPA-e odlučan je u jačanju kapaciteta Agencije, kako bi u skladu sa aktuelnim trendovima i u budućnosti mogla odgovoriti na sve zadatke i sigurnosne izazove.