BiH
0

SIPA lišila slobode dilere, oduzeti droga i oružje

Sarajevo-x.com
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u subotu, 3. marta, na području Bugojna, Tomislavgrada, Posušja i Mostara lišili slobode šestočlanu međunarodnu organiziranu grupu koja je duži vremenski period "rasturala" drogu na području BiH, a oduzeta je znatna količina droge i oružja.
Pretragom objekata i automobila koje su koristile osobe lišene slobode je pronađeno, između ostalog, 910 gr opojne droge heroin, automatska puška 7,62 mm, četiri okvira za automatsku pušku, pištolj Browning, dvije lovačke puške, 857 metaka za automatsku pušku, 62 patrona za lovačku pušku, devet mobitela sa SIM karticama, 100 grama opojne droge "skank" i automobil.

Osobe lišene slobode, H.M. (1976), F.Š. (1971), E.Đ. (1973), B.J. (1982), A.K. (1975) i B.B. (1990), od kojih su dvije državljani Crne Gore, su do sada u BiH prokrijumčarile oko 26 kg opojne droge marihuana, što su policijski službenici SIPA-e i dokumentirali operativnim radom.

Navedene osobe su jučer, 4. marta, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

Posljednja uspješna akcija Državne agencije za istrage i zaštitu, čiji je cilj bio presijecanje međunarоdnog lanca trgovine opojnim drogama, je izvedena po nalogu Suda BiH, a uz asistenciju pripadnika Granične policije BiH, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadnohercegovčkog kantona, MUP-a Srednjobosanskog kantona i MUP-a kantona 10.
Državna agencija za istrage i zaštitu zahvaljuje partnerskim agencijama koje su dale svoj doprinos u razbijanju organizirane grupe koja je krijumčarila drogu u BiH, a sa sličnim aktivnostima će nastaviti i ubuduće.