BiH
10

SIPA je bila angažovana u Srebrenici na prikupljanju i razmjeni obavještajnih podataka

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
SIPA je 1. jula obavijestila Direkciju za koordinaciju policijskih tijela da već učestvuje u radu Štaba akcije "Srebrenica 2015" i to u dijelu koji se odnosi na jasno dodijeljene zadatke prikupljanja i razmjene obavještajnih podataka, rečeno je za Klix.ba u SIPA-i.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je kako je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela 23. juna tražila od SIPA-e da im pomogne u organizaciji dženaze u Potočarima.

On je dodao kako SIPA nikada nije odgovorila na zahtjev Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Iz SIPA-e nam je saopćeno kako je ova Agencija dostavila predmetni dopis Direkciji za koordinaciju policijskih tijela 1. jula 2015. godine.

"SIPA je dostavila odgovor na predmetni dopis Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH 1. jula 2015. godine, kojim je obavijestila Direkciju da ova Agencija u skladu sa zakonskim nadležnostima, a kako je također definisano u članu 4. Sporazuma o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji agencija za provođenje zakona, već učestvuje u radu Štaba akcije "Srebrenica 2015" i to u dijelu koji se odnosi na jasno dodijeljene zadatke u smislu prikupljanja i razmjene obavještajnih podataka i informacija", saopćeno je iz SIPA-e.

Iz Agencije napominju da je osiguravanje javnih skupova i VIP ličnosti u nadležnosti entitetskih policijskih organa i policije Brčko distrikta, odnosno Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te je u navedene aktivnosti SIPA uključena isključivo kroz prikupljanje obavještajnih podataka i informacija te njihovu pravovremenu dostavu nadležnim organima.